Nieuws15 nov '12 05:54Aangepast op 15 nov '12 08:27

Wie rood staat presteert minder

Auteur: Pieter van den Akker

Griepje? Nee, Schulden zijn steeds vaker de ware reden dat iemand niet op zijn werk verschijnt.

Ze zijn minstens 20 procent minder productief dan hun collega's, de collega's die te kampen hebben met grote financiële problemen. En dat begint voor werkgevers eens steeds groter probleem te worden. Het worden er namelijk steeds meer. Vier van de vijf bedrijven (79 procent) hebben medewerkers in geldnood. Dit blijkt uit een peiling van ondermeer het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Het is natuurlijk nooit leuk. Jezelf ziek melden. Maar het is tegenwoordig niet ongewoon dat financiële problemen de oorzaak zijn. Een echtscheiding, slecht zijn in de administratie of gewoon op te grote voet leven. Annemarie Koop van het Nibud: "Wat je ziet, is dat mensen concentratie verliezen, dus dat ze sneller afgeleid zijn, minder geconcentreerd zijn, zich ziek melden. Vaak kan dat te maken hebben met financiële problemen."

Extra papierwerk
Werkgevers klagen dat veel van deze problemen ook op hun bordje terechtkomen. Werknemers met financiele problemen zijn 20 procent minder productief, zo denken zij. Het ziekteverzuim van deze werknemers schat de helft van de werkgevers in op 9 dagen of meer. Ook zijn werkgevers tijd kwijt met loonbeslagen, die zorgen voor veel extra papierwerk.

Koop adviseert werkgevers om het gesprek met hun werknemers aan te gaan. "Het is voor werkgevers een belangrijk signaal om te kijken of je ze op een manier kunt ondersteunen, zodat ze zich meer op hun werk kunnen richten en hun problemen thuis laten en proberen op te lossen."

VolkerWessels is een bedrijf dat actief probeert problemen van werknemers met schulden op te lossen, bijvoorbeeld door hen een speciaal opgeleide vrijwilliger, een 'maatje', aan te bieden die hen bijstaat. "Dan ontstaat er een klimaat waarbij de werknemer zich niet aan zijn lot overgelaten voelt, en ruimte om over deze dingen te spreken", zegt Leen van Dijke van het bouwbedrijf. Volgens hem hebben veel medewerkers een grote gêne om erover te beginnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen