Nieuws9 dec '11 13:03Aangepast op 9 dec '11 14:46

DNB: Donkere wolken boven Nederland

Auteur: BNR Webredactie

De Nederlandse economie is in de tweede helft van dit jaar in een recessie beland. Komend jaar komt de economie vrijwel tot stilstand, verwacht De Nederlandse Bank (DNB). Het begrotingstekort loopt in 2013 zover op dat er zeker 5 miljard extra moet worden bezuinigd.

De Nederlandse economie is in de tweede helft van dit jaar in een recessie beland maar groeit over heel 2011 nog met 1,4 procent. Volgend jaar valt de groei bijna helemaal weg (0,2 procent), meldt DNB in de halfjaarlijkse ramingen.

Schuldencrisis
Oorzaak zijn de lagere groei van de wereldhandel en het gebrek aan vertrouwen bij bedrijven en consumenten. Mogelijk trekt de economische groei na volgend jaar aan tot 1,3 procent in 2013, maar dat is sterk afhankelijk van de afloop van de Europese schuldencrisis, aldus DNB.

Begrotingstekort
Het Nederlandse begrotingstekort loopt in 2013 weer zo ver op, dat het kabinet zeker 5 miljard euro extra moet bezuinigen om binnen de begrotingsregels in het regeer- en gedoogakkoord te blijven.

DNB gaat voor volgend jaar uit van een begrotingstekort van 3,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 4,4 procent dit jaar. De daling is voor een deel te danken aan de vorig jaar afgesproken bezuinigingen.

Gerelateerde artikelen