Andere EU-lidstaten kunnen zich bij dit verdrag aansluiten, liet de premier na ruim 9 uur marathonberaad in Brussel weten. Rutte gaat ervan uit dat bijna alle landen dit zullen doen, behalve Groot-Brittannië en Hongarije. De positie van Zweden en Tsjechië is nog onzeker.
IMF krijgt 200 miljard
Ook werd duidelijk dat landen van de Europese Unie het Internationaal Monetair Fonds 200 miljard euro geven. Daarmee kunnen eurolanden met schuldenproblemen worden geholpen. De bulk van het bedrag komt van de eurolanden.
Noodfonds ESM
Het Europees noodfonds ESM gaat in juli van start. Oorspronkelijk was het begin gepland voor juli 2013. Het ESM zou dan het tijdelijke noodfonds EFSF gaan vervangen, dat vorig jaar werd opgericht. Het ESM kan voor 500 miljard euro hulp bieden.
Aanpassing verdragen
De EU-landen probeerden lange tijd overeenstemming te bereiken over aanpassing van bestaande Europese verdragen. Maar de Britse premier David Cameron stelde in ruil voor instemming twee eisen, waarvan een voor de andere landen niet acceptabel bleek.
Rutte zei dat Cameron een zodanige uitzonderingspositie eiste voor het Londense financiële centrum dat ook de positie van de Nederlandse financiële markt in gevaar zou zijn. "Dat ging te ver.''
Britten aan de zijlijn
"De Britten zetten zichzelf hiermee aan de zijlijn, terwijl de andere EU-landen verder integreren", stelde BNR-redacteur Annette van Soest vrijdagochtend in BNR Humberto Tan vast. "Met als risico voor Cameron dat die landen juist besluiten kunnen nemen over veranderingen op het gebied van de interne markt en financiele regelgeving zonder de Britten."
Van Soest wees erop dat behalve Groot-Brittannië ook Hongarije niet meedoet. "Van Zweden en Tsjechië is het nog onzeker. Dus er ontstaat een diepere scheuring van een Europa met de euro en een Europa zonder de euro. Een Europa van twee snelheden dus."
Verdrag minder effectief
"Het kernprobleem is", zei oud-minister van Financiën Onno Ruding vrijdag op BNR, "dat wanneer je een verdrag sluit met een beperkt aantal lidstaten uit de Europese Unie, het minder effectief is. In die zin dat de Europese Commissie dan niet die rol kan spelen die gewenst is voor een veel zwaardere begrotingsdiscipline met automatische sancties."