Nieuws15 jun '11 10:25

Chinezen kopiëren Oostenrijks dorp

Auteur: Edme Koorstra

Chinese architectuurspionnen hebben maandenlang alles in het Oostenrijkse dorp Hallstatt gefotografeerd, opgemeten en genoteerd, om het na te bouwen in een luxe wijk in China. De bewoners van Hallstatt hadden tot voor kort niks in de gaten. "Dat de Chinezen auto's en machines kopiëren, dat wisten we. Maar hele dorpen?''

Het dorpje Hallstatt, met 900 bewoners, staat op de Unesco-lijst voor werelderfgoed. Het ligt aan een meer en trekt veel toeristen. Enkele fotograferende Chinese toeristen bleken dus ook nog andere bedoelingen te hebben.
Bij toeval ontdekt
Het project is bij toeval ontdekt door bewoonster Monika Wenger. Ze leidt hotel Grüner Baum, dat net als bijvoorbeeld de kerk en het marktplein gekopieerd wordt. Zij vreest dat de Chinese toeristen wegblijven uit het orignele Hallstatt, zodra de kopie in Guangdong klaar is.
De Chinezen willen kennelijk nog dit jaar beginnen met de bouw. De Oostenrijkse huizen moeten dan dienen als restaurant en winkelcentrum.
Groep Chinezen
Burgemeester Alexander Scheutz herinnert zich dat hij pas een aanvraag had gekregen om in juli een groep Chinezen te ontvangen. Dat verzoek verraadde nog niet om wat voor project het ging. "In de aankondiging ging het over een idee om een culturele uitwisseling te beginnen'', zei de burgemeester.
Spiegelbeeld
De burgemeester wil voor de komst van de Chinese delegatie juridisch laten uitzoeken of het kopiëren is toegestaan. Mogelijk zijn de ontbrekende toestemmingen de reden dat het dorp in spiegelbeeld wordt nagebouwd. Of de Chinezen zich van een eventueel bouwverbod iets zouden aantrekken, is nog maar de vraag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen