Nieuws10 okt '12 17:03Aangepast op 10 okt '12 17:26

Formatie: duurdere zorg op handen

Auteur: Anne-Greet Haars

VVD en PvdA overwegen om mensen meer zelf te laten betalen voor de zorg. Dat blijkt uit een vertrouwelijk document uit de formatie waarin verschillende scenario's over de gezondheidszorg worden voorgelegd aan ambtenaren.

RTL Nieuws heeft de hand gelegd op het document, waarin vragen staan van de onderhandelaars aan het ministerie van Financiën, en de antwoorden van de ambtenaren.

"Uit het document kan je afleiden dat de onderhandelaars aan ambtenaren vragen hebben gesteld over de financiële en ook juridische haalbaarheid van sommige maatregelen die ze voorstellen. Kern is wel - natuurlijk - dat de kosten meer omhoog gaan, dat is ook onvermijdelijk. Het gaat meer over de manier waarop", legt BNR's politiek verslaggever Hans Verbeek uit.

Zo denken de partijen aan een boete voor onnodig bezoek aan huisartsenpost of eerste hulp, en een extra eigen bijdrage, bovenop het eigen risico.

Marktwerking
"Het systeem van de zorg blijft intact. De marktwerking die in gang is gezet door voorgaande kabinetten wordt niet teruggedraaid en dat was wel een wens van de PvdA", zegt Verbeek.

Lekken
Volgens Verbeek is het wel nieuw dat er stukken gelekt worden. "In 2010 sprak Rutte een radiostilte af en toen kwam er echt niks naar buiten. Nu is er weer een radiostilte afgesproken, maar komen er wel dingen naar buiten. Zoals over het sociale leenstelsel, de weigerambtenaar en de koopzondagen. Er wordt zelfs al gespeculeerd over ministerposten."

Miljoenen
In de antwoorden van de ambtenaren staat dat het per jaar 135 miljoen euro oplevert als de huisarts onder het eigen risico valt. Ook zou het 700 miljoen aan kosten schelen als mensen minder naar de huisarts gaan.

En als mensen, bovenop het eigen risico, nog 10 procent eigen bijdrage gaan betalen per zorguitgave (tot maximaal 150 euro) levert dat vanaf 2017 ieder jaar 660 miljoen euro op.

Algemen Wet bijzondere Ziektekosten
In het document beantwoorden de ambtenaren ook vragen over bezuinigingen op de Algemene Wet bijzondere Ziektekosten en het terugdringen van de kosten van de zorg in ziekenhuizen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen