Kamer wil inspraak in toekomst eurozone
PvdA, CDA, D66 en SP willen invloed kunnen hebben op het kabinetsstandpunt over de toekomst van de eurozone waarmee premier Rutte volgende week naar de top in Brussel gaat.
Dit schrijft het Financieele Dagblad woensdag. Het kabinet heeft nog geen standpunt ingenomen over de plannen die EU-voorzitter Herman van Rompuy heeft voor meer Europese integratie. Dat bleek woensdagmorgen tijdens een debat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken.
Vorige week woensdag is er een discussiestuk van de voorzitter van de Europese Raad uitgelekt. In die tekst wordt een eerste voorstel gedaan voor verdergaande economische en monetaire samenwerking in Europa.
PvdA, CDA, D66 en SP willen zo snel mogelijk een kabinetsreactie op het plan van Van Rompey. Rosenthal zegde toe dinsdag een brief naar de Kamer te sturen met een eerste reactie op het discussiestuk.
Wel koopzondagen, geen integratie
Volgens het FD maakt Pieter Omtzigt van het CDA zich er boos over dat de aanstaande coalitie van PvdA en VVD al wel een begrotingsakkoord voor 2013 heeft gesloten en dat de partijen al een standpunt hebben over weigerambtenaren en koopzondagen, maar geen visie hebben op Europese integratie.
SP-Kamerlid Harry van Bommel klaagde over de mogelijkheden om inspraak te hebben in de Nederlandse Europa-visie. “Het kabinet zegt altijd dat de Kamer te vroeg is of te laat. We zijn blijkbaar nooit op tijd.”
Alexander Pechtold D66 zegt dat het kabinet steeds verwijst naar het standpunt dat in september 2011 is ingenomen. Die brief ging vooral over meer budgetdiscipline en bankentoezicht. Volgens Pechtold liggen er al veel meer kwesties op tafel waar het kabinet een standpunt over moet hebben.
Integratie
Het kabinet heeft nog geen duidelijk standpunt over de EU-plannen voor meer integratie en daarom wil de Tweede Kamer de kans om bij te sturen. Dat stelden PvdA, CDA, D66 en de SP.
Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid voor het CDA, spreekt op BNR van mosterd na de maaltijd. "Ik stoor me aan het feit dat Van Rompuy vrijdag met een vergaand plan lijkt te gaan komen en dat de regering dat plan wel naar de kamer wil sturen, maar er niet bij zegt wat de eigen positie gaat zijn. Zowel PvdA en VVD lijk het niet belangrijk te vinden om de Kamer te informeren over wat het kabinet van dat plan vindt en wat ze gaan zeggen. Want dinsdag gaan alle Europese landen met elkaar praten over wat te doen met het plan, en dan krijgen we pas achteraf verslag van wat we er eigenlijk van vinden."
Econoom Lex Hoogduin: "Maar wat hier gebeurt is niet nieuw, het ging bij dit kabinet vaker zo. Het kabinet heeft niet uitgeblonken in een visie op waar het naartoe wil met Europa. Door gebrek aan visie moet er iedere keer opnieuw nagedacht worden."
Omtzigt zegt wel dat langer wachten voor het hebben van een solide standpunt ook geen optie is. "Er zijn een hoop onderwerpen die wel kunnen wachten. Als het gaat om Europa is dat helaas niet het geval. Europa gaat echt niet wachten totdat we een missionaire regering hebben."
Meer dan nodig
Volgens de minister ‘wordt er nu meer van gemaakt dan nodig is’. Het gaat volgens hem om een tussenrapport van Van Rompuy en er worden volgende week geen beslissingen genomen. “Nieuwe vergezichten zijn aan mij niet besteed. We moeten eerst door die crisis heen komen.”
In het plan van Van Rompuy wordt ook een lans gebroken voor het toewerken naar een centrale begroting voor de eurolanden. Op die manier moet worden voorkomen dat begrotingsproblemen de stabiliteit van de eurozone in gevaar brengen. Daarbij moet worden onderzocht of er een mechanisme kan worden ingesteld dat voorkomt dat overheidsfinanciën onhoudbaar worden en dat ervoor zorgt dat lasten in economisch moeilijke tijden over de verschillende landen worden verdeeld. “Nederland ziet daar het nut niet van in. Het laatste wat je moet doen is goedmakertjes geven aan landen die zich gewoon aan de afspraken houden”, aldus Rosenthal.
Herfstreces
Vanwege het herfstreces volgende week debatteert de Kamer donderdag al met premier Mark Rutte over de top die volgende week donderdag en vrijdag wordt gehouden. Het voorlopige rapport van Van Rompuy wordt op zijn vroegst aanstaande vrijdag verwacht.
Eerder dit jaar werd afgesproken dat Van Rompuy in nauw overleg met de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, de voorzitter van de eurogroep, Jean-Claude Juncker en met de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, met voorstellen zou komen over verdere Europese integratie.
Op de top van 18 en 19 oktober zullen de regeringsleiders en staatshoofden van de 27 EU-landen praten over de eerste versie van de voorstellen van het viertal.