Opinie21 nov '12 10:13

BNR Begrip | Laten we Mijn Gelijk afschaffen!

Auteur: Ewald Theunisse

Gelijk willen hebben is de moeder van alle irritaties en conflicten. Laten we ermee stoppen!

Heel veel irritaties en conflicten ontstaan door de strijd om Het Heilige Gelijk. En wanneer dit gebeurt gaat het bijna nooit om feitelijke juist- of onjuistheden (die zijn immers aantoonbaar), maar om subjectieve overtuigingen. We vinden dat we gelijk hebben en we moeten en zullen het krijgen!

Overtuigingen komen voort uit opvoeding en levenservaring. Die zijn voor iedereen verschillend, zodat we in allerlei situaties tot allerlei verschillende overtuigingen komen. We vinden er iets van, hebben er een mening over. En die staat gelijk aan Ons Gelijk. Volkomen onterecht natuurlijk. En onzinnig. En onverstandig.

Wat grote denkers en grote vredestichters kenmerkt: ze hebben weinig of geen oordelen. Ze zoeken hun eigen gelijk niet. Ze aanvaarden meningen, proberen zich erin te verplaatsen en daardoor vinden ze mensen tegenover zich die zich beluisterd en begrepen voelen.

Hoe zou de wereld eruit zien als we Mijn Gelijk zouden afschaffen? Als we alle mensen hun Gelijk zouden gunnen zonder ze erom te veroordelen? Het zou er hoogstwaarschijnlijk rustiger, genuanceerder, vreedzamer, gezelliger en gelukkiger op worden. Dat te helpen bereiken is voor ons, van de BegripsCode, een missie. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen