Dat valt althans op te maken uit een steekproef van TNS NIPO. De PvdA lijkt ook vijf zetels te verliezen (vooral aan de SP), maar zou met 33 zetels wel de grootste kunnen zijn.
Volgens de steekproef zou maar 45 procent van de mensen die 12 september VVD stemden, nu weer de VVD kiezen.
Zorgpremie
De handtekening onder het regeerakkoord was amper droog of de achterban van de liberalen stond op de achterste benen. Het plan om de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken, roept veel weerstand op. De echte cijfers zijn nog niet bekend, maar uit verschillende berekeningen lijken grote groepen mensen veel meer zorgpremie te gaan betalen.
Ook de Senaatsfractie doet vandaag een duit in het zakje. De Senaatsfractie zei dinsdag, bij monde van voorzitter Loek Hermans, 'grote moeite' te hebben met de afspraken die VVD en PvdA hebben gemaakt over de zorgpremie.
Nivellering
Het gaat de VVD-senatoren volgens Hermans niet om het feit dat er via een inkomensafhankelijke zorgpremie aan nivellering wordt gedaan. Volgens hem past dat in het geheel van uitruilen in een regeerakkoord met de PvdA. Waar de liberale senatoren wel grote vraagtekens bij stellen, is of de voorstellen voor de zorgpremie wel bijdragen aan kostenbeheersing in de zorg.
Historisch
Uit de peiling van Maurice de Hond bleek zondag al dat de VVD-achterban teleurgesteld is in de partij. De VVD kwam in zijn peiling niet verder dan 27 zetels, een verlies van elf.
TNS NIPO
Aan het onderzoek van TNS NIPO werkte een representatieve groep van 964 Nederlanders van 18 jaar en ouder mee. Uit de peiling blijkt dat VVD in gelijke mate verliest aan CDA, D66 en PVV en wat minder ook nog aan 50 Plus.