Nieuws8 nov '11 13:23Aangepast op 8 nov '11 13:46

Aantal starters neemt volgend jaar af

Auteur: Saskia van Huijgevoort

Het aantal mensen dat voor zichzelf begint, zal volgend jaar naar verwachting licht dalen door de de tragere economische groei. Voor 2011 wordt éérst nog wel een record van 140.000 starters verwacht.

Het ING Economisch Bureau schrijft dinsdag in het Kwartaalbericht Starters dat in de eerste helft van 2011 ongeveer 72.000 mensen een eigen bedrijf hebben opgezet.

De verslechterde economische situatie zal de groei in de tweede helft van het jaar waarschijnlijk hebben afgeremd, denkt ING. En na dit jaar wordt het spannend. De bank verwacht voor 2012 dat de groei zal dalen tot 135.000.

Positieve redenen
"In 2009 was er ook een economische dip en een duidelijke afname van het aantal starters", zegt econoom Stef Bais in het Financieele Dagblad

Afgelopen jaren werden mensen vooral ‘om positieve redenen’ ondernemer; ze zetten meestal geen bedrijf op omdat ze hun baan hebben verloren. "Soms starten ze uit noodzaak, maar meestal niet", zegt Bais.

Veertig procent van de nieuwe ondernemingen werden afgelopen jaar opgericht in Noord- en Zuid-Holland. De toename in Zeeland, Limburg, Friesland, Drenthe en Groningen was lager dan gemiddeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen