Lievers is fervent aanhanger van het personeelsbeleid van Google. "Hoe ze daar met personeel omgaan, inspireert mij zeer," aldus de 25-jarige directeur van reclamebureau Team Nijhuis. "Ze gaan daar op een goede manier met het personeel om en zo haal je ook het beste uit ze naar boven."
Eén belangrijke pijler van Google-topman Erik Schmidt is dat iedereen tot twintig procent van zijn arbeidstijd bezig mag zijn met een persoonlijk project - uiteraard na goedkeuring. Zo komen de beste ideeën bovendrijven, is de filosofie van het Amerikaanse bedrijf.
Geweldige filosofie
"Dit is een geweldige filosofie, waar ik me volledig bij kan aansluiten," stelt Lievers. "Als het financieel haalbaar is, zou ik het zeker doen. Maar zo hard als Google het zegt, kunnen wij helaas in een bedrijf met 18 man personeel niet waarmaken. Of we moeten onze uurtarieven met twintig procent verhogen. Maar dat past niet in deze crisistijd."
Desalniettemin probeert de jonge directeur hier wel zo veel mogelijk bij aan te sluiten. "Via onze blogs bieden wij een podium voor creativiteit. Iedereen mag hier op kwijt, wat ie wil. En als morgen iemand naar een seminar wil, dan moet dat kunnen."
"Werk is bij ons een passie. De grens tussen zakelijk en persoonlijk verdwijnt langzaam. We hebben geen 9 tot 5 cultuur en stimuleren flexibel werken," vult Lievers aan.
Together Everyone Achieves More
Lievers stelt het teamgevoel voorop binnen het bedrijf. "We hebben de term 'team' een paar jaar geleden aan onze bedrijfsnaam toegevoegd. De betekenis van Team (Together Everyone, Achieves More) is sterk van toepassing op ons. Met mensen moet je het doen," stelt hij.
Marjan van der Feen, manager BMO (Bestuur, management en Organisatie) bij de gemeente Tytsjerksteradiel heeft een redelijke revolutie ontketend in ambtenarenland.
Niet flexibel
We hebben de standaardbeloning van ambtenaren, de zogenoemde periodieken, afgeschaft en bewust belonen ingevoerd. Hierbij worden jaarlijkse resultaatafspraken beoordeeld en gekoppeld aan een beloning," legt Van der Feen, die zelf ook uit het bedrijfsleven komt, uit.
"Het beeld van ambtenaren is dat ze niet flexibel zijn, maar dat is een algemeen beeld. En dat is ook hoe ambtenaren altijd behandeld zijn en zo zit ook de systhematiek van salariëring in elkaar. Je weet als ambtenaar hoe je doorstroomt en welk salaris daarbij hoort. Wij laten die vaste structuur en beloning nu los. Alleen als je hele goede prestaties levert, kun je een bonus krijgen."
In beweging krijgen
Daarnaast is de gemeente samen met vier buurgemeenten een uitwisselproject gestart voor hun medewerkers. "We willen mensen in beweging krijgen. We hebben allereerst de hele afdeling doorgenomen op ambities en talenten. En dat is niet leeftijdgerelateerd," benadrukt Van der Feen. "Dat kan iemand van 55 jaar zijn, als je het maar van elkaar weet. Dat is het idee."
De medewerker kan een profiel invullen in een digitaal personeelsdossier en als er dan een opdracht uit het systeem komt, bij ons of één van de buurgemeentes, kan er een snelle match gemaakt worden. Het voorkomt ook dure externe inhuur.
Uitdaging voor management
Het personeelslid gaat dan bijvoorbeeld voor een half jaar naar de buurgemeente. Het geeft wel wat spanning in de achtergebleven plak, maar dat is dan weer de uitdaging voor het management," aldus Van der Feen.
Luister elke zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein
Personeel in beweging krijgen
Een bonus voor ambtenaren en minimaal een uur lunchen samen. In BNR Generatie Einstein twee waaghalzen, die hun kop boven het maaiveld uitsteken en durven te vernieuwen in hun personeelsbeleid.