Nieuws3 mrt '12 11:49

Over smaak valt te twisten

Auteur: Karin Backx

Conserveringsmiddelen om het langer houdbaar te maken en suikers om het zoeter te maken. We voegen van alles toe aan onze dagelijkse levensmiddelen. "De smaak in Nederland vervlakt."

Dat meent de jonge ondernemer Jeroen van Vliet. "Ik liep zelf tegen het probleem aan toen ik thuis een lekkere drie-gangenmaaltijd wilde koken. Echte en goede producten zijn moeilijk verkrijgbaar."

Vanuit deze frustratie en zijn horeca-achtergrond startte hij een jaar geleden zijn bedrijf De Smaak van. "Hoofdactiviteit is het maken van ambachtelijke, eerlijke en smaakvolle producten," stelt Van Vliet.

Uit de regio

Hij gebruikt hiervoor zoveel mogelijk producten uit de regio. "Waarom zouden we van alles van de andere kant van de wereld halen, terwijl we ook zoveel lekkers in eigen land hebben. Bovendien scheelt het transport en is het beter voor het milieu."

Hij koos bewust voor een breed assortiment aan producten. "Met één of twee producten kun je geen bedrijf beginnen. Je hebt wel een breed assortiment nodig. Van Vliet maakt onder meer verschillende soorten fruitbeleggen, appelstroop, siroop, soepen en sauzen.

In de kast
Van Vliet gebruikt geen conserveringsmiddelen om de smaak zo eerlijk mogelijk te houden. Hij pasteuriseert alles in pot om het langer houdbaar te maken.

"De consequentie is wel dat het minder lang houdbaar is dan normaal, maar mensen kopen dit om te gebruiken en niet om het een jaar lang in de kast te bewaren," voegt hij eraan toe. Zijn producten zijn maximaal negen maanden houdbaar.

Laten proeven
Toen hij het idee om hier zijn eigen bedrijf van te maken heeft hij eerst heel goed nagedacht wat hij dan zou willen. Naast zijn baan is hij marktonderzoek gaan doen. "Ik heb mijn producten laten proeven door familie en vrienden, maar ook door foodprofessionals."

De consument zegt al snel dat 'het lekker is', maar ik wilde mensen die echt bezig zijn met smaak, ook laten proeven. Vanuit mijn horeca-achtergrond heb ik veel connecties," vervolgt Van Vliet.

Slagingskansen
"Ik ben gewoon heel nuchter gebleven en gekeken naar de slagingskansen." Hij is uiteindelijk gestart vanuit eigen kapitaal. "Ik wilde per se geen druk van banken met leningen. Dat gaat natuurlijk minder snel dan met grote leningen van banken, maar stapje bij stapje groeit het steeds verder.

Het eerste halfjaar werkte hij nog zonder eigen productieruimte. Hij stond te koken voor zijn bedrijf in de keuken van een bevriend cateraar. Inmiddels heeft hij zelf een kleine bedrijfsruimte betrokken, waar ze een keuken in hebben gebouwd.

China
Zijn producten zet hij nu nog af via verkooppunten en markten in Nederland. Alhoewel hij al wel in contact is met iemand die Nederlandse delicatesseproducten wil exporteren naar China. "Maar dat is nu nog te vroeg," aldus Van Vliet.

Michel Jansen, eigenaar van de Kleinste Soepfabriek proeft ook al zijn soepen zelf. Zijn bedrijf, dat hij in 2005 startte, draait 1,4 miljoen euro omzet per jaar. Het smaakpalet aan soepen is uitgebreid naar 64 soorten, waaronder een Palestijnse linzensoep.

Schuur
Jansen begon zijn bedrijf in een schuur bij de familie Arkema in Noordbroek. "Zij hadden een slagerij in de schuur en daar is een stukje aangebouwd waar ik mijn soep kon koken. Dat werkte heel inspirerend, midden tussen de grondstoffen."

Inmiddels heeft hij de schuur verruild voor een fabriek in het Groningse Leek. Zijn soepen krijgen bewust niet het label 'streekproduct' mee. "We staan ook in Japan en Texas, daar snappen ze niet veel van een streekproduct uit Groningen."

Luister elke zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein.

Gerelateerde artikelen