Nieuws19 mrt '12 12:37Aangepast op 21 mrt '12 10:14

Afzeiktelevisie en celebraties

Auteur: Karin Backx

Afgelopen zaterdag stond Generatie Einstein in het teken van journalistiek. De negentienjarige Kevin Spanjersberg en RTL correspondent Max Westerman vertelden over het vak.

De 19-jarige Kevin Spanjersberg besloot al op jonge leeftijd dat hij journalist wilde worden.
“Toen ik in groep 8 zat werd een jongetje, dat bij mij op de basisschool zat, vermoord door de vriend van zijn moeder.

Er waren toen heel veel journalisten in de buurt waar ik woonde en ook ik kreeg een camera in mijn gezicht geduwd. Ondanks de trieste aanleiding vond ik die media zo interessant dat ik besloot dat ik later ook journalist wilde worden.” Spanjersberg ging zaterdag in Generatie Einstein gesprek met voormalig RTL-correspondent Max Westerman.

Opleidingen

Ook Max Westerman droomt als jonge jongen al van een carrière als journalist. Op de middelbare school brengt zijn docent Engels hem in aanraking met het Amerikaanse wekelijkse nieuwsmagazine Newsweek. Zo ontstaat ook de fascinatie voor de Verenigde Staten.

Als achtienjarige vertrekt hij naar Amerika om daar te gaan studeren, al dromend van een baan bij dat ene magazine. Hij behaalt zijn bachelortitel aan New York University en zijn master in de journalistiek aan Columbia University. Na zijn afstuderen gaat hij als verslaggever aan de slag bij Newsweek. Zijn droom komt uit.

Het hebben van de juiste kruiwagens helpt vaak enorm in dit vak, aldus Westerman. In zijn geval was dat een docent aan de opleiding, een voormalig hoofdredacteur van Newsweek.

Kevin Spanjersberg volgt hij nu een opleiding tot redactioneel medewerker aan het Grafisch Lyceum. Het is het eerste jaar van een nieuwe MBO-opleiding. De jonge journalist geeft hij toe dat hij tot nu toe eigenlijk weinig geleerd heeft. “Ach, ze houden me scherp.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten maakt zich zorgen over de groei van de vele journalistieke opleidingen. “We hebben de ministerie van OCW en ook de opleidingen zelf een tijdje geleden al gevraagd om kritisch te kijken naar wat ze aanbieden en in hoeverre dit aansluit bij de arbeidsmarkt”, aldus Thomas Bruning van de NVJ.

Goede journalist

Maar wat maakt nu een goede journalist? Volgens Max Westerman moet je beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen, nieuwsgierig zijn, en enigszins brutaal zijn. “Maar we zijn in Nederland daarin ook doorgeslagen, onbeschoft zijn simpelweg omdat het scoort.
In Amerika blijven journalisten toch meestal wat beleefder.” Toch is de kwaliteit van de nieuwsprogramma’s de laatste jaren enorm verbeterd, vind hij.

Spanjersberg is blij met de komst van een omroep als Powned. “Die Castricum heeft toch de boel wat wakker geschud en dat was wel nodig.” Westerman vindt dat we ook een beetje zijn doorgeslagen in de aandacht voor BN’ers. “Ik vertel liever de verhalen van onbekende mensen.”

Verhalen maken

Iedereen wil altijd zijn eigen verhaal vertellen en ik vind het nog altijd leuker om andermans verhaal te vertellen, vertelt Westerman. Spanjersberg werkt inmiddels als radio en tv-verslaggever voor het lokale Omroep Voorne. Ook schrijft hij voor zijn eigen website.

Een enkele keer weet hij zijn interviews door te verkopen, al verdient hij er dan niet veel mee geeft hij toe. “Een vetpot is het sowieso niet meer, als je ziet wat er betaald wordt soms is het meer een soort liefdeswerk, zo merkt Westerman op. Spanjersberg kijkt vol trots terug op een interview met Prinses Irene.
“Ik mocht toen dat interview doen en RTL Boulevard en Shownieuws niet. Vol zenuwen deed ik het interview, zo beschrijft de jonge journalist. “Het was de eerste keer dat ik voor de televisie werkte en ook de cameraman deed het voor het eerst.

Westerman is tussen 1991 en 2006 Amerika-correspondent voor het RTL Nieuws. De zender is de eerste tv-zender die bericht over de aanslagen op het WTC in New York op 11 september 2001.

 De verhalen die hij daarna maakte over de nasleep van de aanslagen ziet hij als het hoogtepunt van zijn carrière. “Want mooie verhalen vertellen daar gaat het eigenlijk om. En soms heb ik verhalen verteld die vooral ikzelf wilde vertellen en andere niet zo interessant vonden.”

Brazilië

Inmiddels woont Max Westerman alweer een flink aantal jaren in Nederland. Hier schrijft hij voor onder andere voor HP De Tijd en het blad Maarten en is actief als dagvoorzitter. Maar het buitenland roept. Westerman gaat zich vestigen in Rio de Janeiro.

In 1987 woonde en werkte hij daar ook al als freelance correspondent voor Zuid-Amerika. “Het land is enorm in opkomst en met het WK en de Spelen in het verschiet wil ik de komende jaren daar gaan werken.

Kevin Spanjersberg mag binnenkort op gesprek komen bij het AD. “Ze hebben me een tijdje gevolgd en benaderde me voor een gesprek. Wie weet, zo licht hij toe. En uiteindelijk een baan als correspondent, dat lijkt hem wel wat.


Luister elke zaterdag om 11.30 uur naar BNR Generatie Einstein

Gerelateerde artikelen