Nieuws29 apr '11 17:31

Straatfeesten na huwelijk

Auteur: Marjolein Niestadt

Overal in het Verenigd Koninkrijk zijn mensen vrijdag de straat opgegaan om het huwelijk van prins William en Kate Middleton te vieren. Er waren meer dan vijfduizend straatfeesten georganiseerd.

Een ervan was in Downing Street in Londen, waar premier David Cameron woont. Mensen konden daar onder meer genieten van koekjes die Camerons vrouw Samantha had gebakken. Ook in Bucklebury, waar Middleton vandaan komt, was er een straatfeest.

Ontbijt voor 1500 man

In de universiteitsstad St. Andrews in Schotland, waar de twee elkaar hebben leren kennen, was er een ontbijt met plaats voor 1500 mensen. In veel steden was de huwelijksplechtigheid in Westminster Abbey op grote schermen te volgen. Een daarvan was Southampton in Zuid-Engeland, waar de inwoners was gevraagd in vaderlandslievend rood, wit en blauw te verschijnen.

Verkleedfeest

Honderden feestgangers hielden een verkleedfeest op de beroemde pier van Weston-super-Mare, die onlangs voor 39 miljoen pond (43,7 miljoen euro) is gerestaureerd. De eigenaar van de pier noemde de sfeer uitgelaten. De eerste mensen waren er om 06.00 uur plaatselijke tijd om van een champagneontbijt te genieten.

Picknick

In de Schotse hoofdstad Edinburgh waren zestien straatfeesten en in Leeds, waar Kates vader is geboren, werd overal gefeest. In de hoofdstraat van de oude stad Alcester, ten zuiden van Birmingham, was een massale picknick georganiseerd.

Oproep premier Cameron

Premier Cameron riep de bevolking enkele weken geleden op aan de straatfeesten deel te nemen. Hij drong er bij de gemeentebesturen op aan de organisatoren van zulke festijnen geen strobreed in de weg te leggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen