Nieuws2 nov '11 15:56

Hoogervorst tegen versoepeling rookverbod

Auteur: BNR Webredactie

Oud-VVD-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst noemt de versoepeling van het rookverbod die zijn partijgenoot Edith Schippers heeft doorgevoerd een "achterhoedegevecht".

Van Schippers mag er weer gerookt worden in kleine eenmanszaken zonder personeel, die niet groter zijn dan 70 vierkante meter. Hoogervorst is het daar niet mee eens. "De hele wereld is bezig het antirookbeleid strenger te maken. En dan gaat Nederland het beleid juist weer soepeler maken. Ik geneer me daar een beetje voor."

Hoogervorst zelf probeerde samen met de horeca het roken aan te pakken. Hij wilde pas een rookverbod als de horeca daar niet snel genoeg werk van maakte. Zijn opvolger Ab Klink kwam wel met een rookverbod.

Maatregelen
Oud-D66-minister Els Borst vindt het een slechte zaak dat cursussen om te stoppen met roken niet meer vergoed worden. Ex-minister Hedy d'Ancona vindt dat Schippers meer moet doen om mensen ertoe te bewegen gezond te leven.

'Gerichte voorlichting'
Een woordvoerder van Schippers stelt dat de minister preventie juist hoog in het vaandel heeft staan. Ze zet in op gerichte voorlichting aan jongeren over de gevaren van alcohol, roken en drugs. Voor horecagelegenheden waar het rookverbod nog altijd geldt, hecht Schippers zeer aan de handhaving, stelt haar woordvoerder. Onlangs heeft ze de boetes verdubbeld.

Gerelateerde artikelen