Nieuws9 dec '11 13:36Aangepast op 9 dec '11 15:18

Hongarije doet toch mee

Auteur: BNR Webredactie

De EU-leiders hebben in Brussel een nieuwe, gewijzigde verklaring verspreid: Hongarije wil toch meedoen aan het nieuwe Europese begrotingspact.

De Hongaarse minister van Europese Zaken meldde dat het land door de enorme chaos van donderdagnacht  niet meer precies wist waar het nou ja of nee tegen had gezegd. 

Groot-Brittannië
In principe staan nu alle EU-lidstaten, met uitzondering van Groot-Brittannië, achter het nieuwe verdrag of althans het idee dat er een nieuw verdrag moet komen. Alleen Zweden en Tsjechië hebben nog bedenktijd nodig.

De Britten komen dus steeds geisoleerder te staan. Tegelijkertijd blijft Groot-Brittannië een belangrijke handelspartner van de EU.

Nieuw verdrag
De zeventien landen van de eurozone besloten in de nacht van donderdag op vrijdag over een nieuw verdrag. Zes andere EU-lidstaten sloten zich daar meteen bij aan.

Hongarije leek zich aanvankelijk bij het kamp van de Britten te scharen, die de begrotingsunie afwijzen. Nu staan alle EU-lidstaten zonder euro achter het verdrag, met uitzondering dus van Groot-Brittannië. In sommige landen zal nog wel eerst het parlement worden geraadpleegd. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen