Nieuws22 sep '12 08:54

'VVD heeft ons nodig, niet andersom'

Auteur: Pieter van den Akker

De VVD heeft in de kabinetsformatie de PvdA nodig en niet andersom. Dat zegt oud-PvdA-leider Job Cohen in een interview in NRC Handelsblad.

Als de formatie van VVD en PvdA strandt, heeft de VVD volgens Cohen geen opties meer, maar zou de PvdA nog verder kunnen met CDA, D66 en SP.

Omgekeerd spel
Cohen onderhandelde 2 jaar geleden met de VVD, D66 en GroenLinks over een paars-pluskabinet, maar die gesprekken leidden tot niets. "Het spel is omgekeerd aan twee jaar geleden. Toen hadden wij de VVD nodig, zij ons niet. Nu is het andersom'', zegt Cohen.

Hij heeft wel een voorkeur voor een kabinet met de VVD omdat het alternatief 4 partijen telt en vermoedelijk niet stabiel wordt. "Je zit met een zwik partijen en je weet van tevoren dat D66 en SP heel moeilijk met elkaar kunnen.''

'Rutte moet slikken'
Tegelijk betekenen de nieuwe politieke verhoudingen volgens Cohen dat VVD-leider en premier Mark Rutte zijn waarschuwingen over de PvdA ten tijde van de campagne moet inslikken. Rutte stelde toen dat de PvdA een 'gevaar' voor het land zou zijn, PvdA-leider Diederik Samsom bekritiseerde het 'rechtse rotbeleid' van de afgelopen 2 jaar. Cohen: "Het verschil is dit: Rutte moet zijn uitspraak inslikken, Diederik heeft gewoon gelijk.”

Cohen trad begin dit jaar af als PvdA-leider omdat hij zijn rol als oppositieleider niet waar kon maken. Na een interne verkiezing werd Diederik Samsom eerst fractievoorzitter en later ook lijsttrekker en partijleider.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen