Nieuws10 apr '12 15:27

Meer macht met minder militairen

Auteur: Pieter van den Akker

Meer macht met minder militairen. Minister Hillen wil het, de marine doet het. De Koninklijke Marine krijgt een splinternieuw patrouilleschip geleverd.

Het schip heeft minder kanonnen dan een fregat, maar is veel efficiënter in gebruik. De doopnaam is Friesland en de eerste tocht voert van Den Helder naar Harlingen. Met aan boord BNR-verslaggever Harmen van der Veen.

"Het schip is 108 meter lang en 16 meter breed. De waterverplaatsing is bijna 4.000 ton en de bemanning is 50 man", legde Arjen Warnaar, kapitein-luitenant ter zee en commandant van De Friesland, uit.

Efficiënt
Warnaar vertelde verder: "Dit schip is in hoge mate geautomatiseerd. Dat betekent dat we de taken die de Koninklijke Marine de afgelopen 30 jaar op zee heeft uitgevoerd, met dit schip met minder mensen aan kunnen. Dat is dus efficiënt."

Wat de marine gaat doen met het schip? "In eerste instantie voornamelijk proefnemingen", antwoordt Warnaar. Het is een vrij complex systeem. Dat betekent dat een hoop dingen nog uitgeprobeerd moeten worden. Dat gaan we de komende maanden doen."

Klik hier om te luisteren naar de bijdrage van BNR's Harmen van der Veen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen