Nieuws1 mei '12 21:35Aangepast op 2 mei '12 07:00

Obama bezoekt Afganistan

Auteur: Harmen Simon Teunis

In de Afghaanse hoofdstad Kabul is kort na het onaangekondigde bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama een grote explosie geweest.

Een plaatselijke politiechef meldde de ontploffing van een bomauto. Daarbij kwamen volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken een bewaker en een voorbijganger om het leven.

In de Amerikaanse ambassade klonken alarmen en  moest het personeel dekking zoeken, meldde AFP. Het Franse persbureau heeft ook een vestiging naast de ambassade.

Kort na de explosie claimden de Taliban de verantwoordelijkheid voor de aanslag. Een woordvoerder van de radicaal-islamitische organisatie meldde dat een strijder zijn auto voor een militaire basis in de hoofdstad liet ontploffen.

Verrassingsbezoek
Barack Obama kwam dinsdag aan in Afghanistan voor een verrassingsbezoek aan het land.

Obama lijkt toch ruimte te maken voor een open einde van de Amerikaanse missie in Afghanistan. Afghanistan blijft een strategische plek en de Amerikanen dromen al jaren van een vaste militaire basis in de buurt van Iran. "Nu is Afghanistan uiteindelijk akkoord gegaan, in ruil voor een zak duiten", zegt David Hammelburg in BNR Humberto Tan.

Het bezoek van Obama aan Afghanistan was niet toevallig precies een jaar nadat Osama bin Laden werd opgepakt en vermoord. Bovendien kan Obama zijn opponent in de Amerikaanse presidentsverkiezingen, Mitt Romney, een hak te zetten voor diens bittere ractie op het Afghanistanbeleid van de president. 

Verdrag
Obama tekende onder meer een verdrag waarin de toekomstige banden tussen de VS en Afghanistan worden vastgelegd.

Volgens Amerikaanse functionarissen geldt Afghanistan voortaan als een "belangrijke bondgenoot buiten de NAVO". Daardoor kan Afghanistan bijvoorbeeld nauwer samenwerken met het Amerikaanse leger. Andere landen met dezelfde status zijn onder meer Australië, Israël, Japan en Zuid-Korea.

Toespraak op basis
In de nacht van dinsdag op woensdag hield Obama een toespraak vanaf de luchtmachtbasis Bagram in Afghanistan. De toespraak wordt op de Amerikaanse televisiezenders uitgezonden.

Osama bin Laden
Terreurleider Osama bin Laden werd vorig jaar in Pakistan doodgeschoten door Amerikaanse commando's. Vanuit Afghanistan zou Bin Laden de terreuraanslagen van 11 september 2001 in de VS hebben beraamd.

Obama bezocht Afghanistan ook in maart en december 2010. Kort voordat hij werd verkozen tot president, in juli 2008, reisde hij ook naar het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen