Nieuws24 okt '12 17:36Aangepast op 24 okt '12 18:01

Moeders blijven werken ondanks bezuiniging

Auteur: Fleur de Bruijn

De bezuinigingen op de toeslag voor kinderopvang zullen er maar in beperkte gevolgen hebben voor arbeidsparticipatie moeder. Ouders, werkgever en -nemers vrezen.

Dat zei staatssecretaris Paul de Krom (Werkgelegenheid) woensdag tijdens een overleg met de Tweede Kamer. Volgens De Krom hebben de investeringen in de kinderopvang van de laatste jaren maar beperkt invloed gehad op de arbeidsparticipatie van moeders.

Relatief beperkt effect
Tussen 2005 en 2009 gingen 100.000 extra jonge moeders aan het werk. Slechts 20.000 van hen gingen aan de slag door de toeslag. “Omgekeerd werkt het dus ook zo dat de bezuiniging op de kinderopvangtoeslag een relatief beperkt effect heeft'', aldus De Krom.

Investering kinderopvang
In de afgelopen jaren werd 3 miljard euro geïnvesteerd in de kinderopvang. Komend jaar wordt er 205 miljoen euro bezuinigd. Daarna gaat het om een bedrag van 250 miljoen euro.

Dat zal volgens De Krom leiden tot een vermindering van de arbeidsparticipatie van 0,1 procent.

Petitie
Ouders, werknemers en opvang-ondernemers willen dat de bezuinigingen worden teruggedraaid. Daarom overhandigden de woordvoerders van de politieke partijen vanmiddag een petitie van die strekking.

“Ouders zitten in een dilemma: die weten niet of ze moeten kiezen tussen werk en kinderopvang. Werknemers zijn bang om hun baan kwijt te raken en werkgevers hebben geen lucht meer vanwege allemaal andere bezuinigingen." Dit zei Marielle Rompa, voorzitter van de Brancheorganisatie Kinderopvang in gesprek met BNR’s Martijn de Rijk.

Ronduit vervelend
De Krom stelt dat de bezuiniging ‘ronduit vervelend' is, maar wel noodzakelijk. Er is geen meerderheid in de Tweede Kamer om er nog iets tegen te doen: PvdA en VVD lieten de bezuiniging in het recent gesloten deelakkoord in stand en zijn zolang de formatie loopt niet van plan iets te zeggen over eventuele bezuinigingen of investeringen voor de toekomst.

Volgens De Krom rijzen de kosten voor de kinderopvang de pan uit: in 2005 was de rekening 1 miljard euro, nu al 2,5 miljard. En als er niets wordt gedaan aan die stijging, zullen de kosten in 2015 zijn opgelopen naar 3,5 miljard.

Budgetneutraal
Rompa zegt dat het mogelijk is om het terugdraaien van de bezuinigingen budgetneutraal te houden. Volgens haar is er voor 2014 en 2015 een te hoge rekenmethode gebruikt, waardoor er dan meer geld is. De petitie-ondertekenaars opteren om dat geld te gebruiken voor 2013.

Ineenstorten
Gisteren maakte vakcentrale FNV bekend bang te zijn voor het ineenstorten van de kinderopvang als de aangekondigde bezuinigingen doorgaan. Vandaag heeft de Kamer de bezuinigingen in de kinderopvang besproken.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen