Nieuws7 sep '12 20:29

Duitsers zien goedkeuring ESM niet zitten

Auteur: Pieter van den Akker

Een meerderheid van de Duitsers hoopt dat kan worden voorkomen dat de Duitse president het het permanente steunfonds ESM kan ratificeren.

De Duitsers hopen dan ook dat het Duitse Constitutionele Hof de klachten tegen het permanente steunfonds ESM honoreert. Dat blijkt uit een peiling van het Duitse persbureau DPA die vanavond werd gepubliceerd.

Onderzoek juridische basis
Van de ondervraagden gaf 54 procent aan te hopen dat het grondwettelijke hof in Karlsruhe zegt dat de juridische basis voor het ESM en de nieuwe Europese begrotingsregels verder onderzocht moet worden. Een kwart is van mening dat het hof moet instemmen.

Het hof maakt volgende week woensdag zijn besluit bekend. Goedkeuring is een voorwaarde om het ESM en het begrotingspakket te laten ondertekenen door de Duitse president Joachim Gauck en daarmee rechtsgeldig te maken.

Parlement akkoord
Het Duitse parlement heeft al ingestemd met het ESM en de nieuwe Europese verdragen. De klagers vinden echter dat dit in strijd is met de Duitse grondwet, omdat bevoegdheden worden overgedragen aan Brussel.

'Exit Griekenland'
Verder vindt 53 procent van de ruim duizend deelnemers aan de opiniepeiling van DPA dat er geen bevoegdheden aan de EU meer mogen worden overgedragen, tegen 27 procent die daarvoor is. Ook wil 42 procent dat Griekenland uit de euro gaat, tegen 30 procent die dat niet wil. Daarnaast vreest 56 procent voor het uiteenvallen van de eurozone.

Eerder deze week werd bekend dat meer dan 37.000 Duitsers zich hebben aangesloten bij een klacht tegen het ESM, die is ingediend door de groepering Meer Democratie voor Europa. Ook de linkse partij Die Linke en een eurokritisch lid van de CSU hebben klachten tegen het ESM ingediend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen