Nieuws8 sep '12 17:53

Griekse politie onderzoekt aanval neonazi's

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Griekse politie gaat onderzoek doen naar een incident waarbij mogelijk twee parlementariërs van neonazipartij Gouden Dageraad zijn betrokken.

De aanleiding is een video die de partij zelf heeft vrijgegeven waarop te zien is hoe ongeveer 30 militanten in uniform en met Griekse vlaggen de papieren controleren van buitenlandse straatverkopers en vervolgens hun kraampjes en hun spullen om- en wegschoppen.

Het incident gebeurde vrijdag in de kustplaats Rafina, vlakbij Athene. Politie en voorbijgangers grepen niet in, blijkt uit de video.

Gouden Dageraad won bij de verkiezingen in juni 18 van de 300 zetels in het Griekse parlement. De partij wordt verdacht van betrokkenheid bij aanvallen op immigranten en vluchtelingen.

Onderzoek rechtmatigheid partij
De Commissaris voor de Mensenrechten van de Raad van Europa riep Griekenland onlangs op de rechtmatigheid van Gouden Dageraad te onderzoeken. Hij riep ook op tot een gedegen onderzoek naar de vermeende banden tussen de partij en de politie.

Commissaris Nils Muiznieks noemde Gouden Dageraad de meest openlijke neonazipartij in Europa.

De partij heeft de potentie om uit te groeien tot de derde partij van Griekenland, bleek uiteen recente peiling. De partij zou kunnen rekenen op 10,5 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen in juni was dat 6,9 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen