Nieuws17 aug '12 12:10

Elias: partijen te vroeg begonnen met campagnes

Auteur: Harmen Simon Teunis

De VVD is nog niet begonnen met zijn verkiezingscampagne, die pas op 25 augustus begint. Volgens VVD-Kamerlid Ton Elias zijn andere partijen veel te vroeg begonnen met hun campagnes.

De doorberekeningen van de programma's door het CPB worden namelijk pas op 27 augustus gepresenteerd. Daarom zouden de andere partijen er dan ook verstandig aan hebben gedaan als zij daarop hadden gewacht. "Want dat weten we ook wat de financiële consequenties zijn, want die zijn dan doorgerekend", stelt Elias in het Kamerledenpanel op BNR.

"Volgens mij is dat verstandiger dan allerlei dingen in een program zetten die je dan daarna weer moet veranderen. Kijk maar hoe dat de vorige keer bij de PvdA gebeurde, omdat het financieel niet haalbaar was", aldus Elias.

Campagne van een maand
Daarnaast denkt Elias dat niemand in Nederland zit te wachten op een campagne van ruim een maand. "Laat zich dat concentreren in die laatste twee weken waarin je heldere live televisiedebatten hebt waarin mensen gewoon kunnen zien, ongefilterd door allerlei journalistieke tussenkomst, wat die verschillende standpunten van die verschillende partijen zijn", stelt hij.

Afweging
Bij het eerste verkiezingsdebat op televisie ontbrak premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte en gaf daarbij de reden dat hij wilde wachten tot 25 augustus. Overigens waren ook Roemer en Wilders afwezig bij dit debat. SP-Kamerlid Sadet Karabulut snapt de frustratie bij de andere partijen over de afwezigheid van Rutte.

"Iedereen wil natuurlijk in debat met de hoofdpersoon, hij is op dit moment ook nog premier. Het is nog altijd zo dat niemand hem daartoe kan dwingen. En dat is een afweging. Je kunt het laf noemen, je kunt het slim noemen. Maar na 12 september zal duidelijk worden wat het heeft opgeleverd", aldus Karabulut.

Extra ruimte
D66-Kamerlid Pia Dijkstra vindt dat iedere partij zelf moet weten wanneer zij beginnen met de campagne. Maar voor haar partij heeft het wel een voordeel dat bijvoorbeeld de VVD nog even wacht. "Je kunt zeggen we raken gefrustreerd omdat die partijen niet mee doen. Tegelijkertijd denk ik; wij doen die campagne zoals we het willen. Wij leveren onderwerpen aan op inhoud en zijn overal in het land. We kunnen meedoen en we hebben extra ruimte om ons verhaal te vertellen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen