Nieuws5 mrt '12 18:08Aangepast op 5 mrt '12 19:43

Wilders vertelt sprookjes

Auteur: Fleur de Bruijn

Nederland kan wat Wilders betreft terug naar de gulden. Econoom Sweder van Wijnbergen: "we horen wel meer sprookjes in de politiek en dit is er eentje."

“Het idee van Wilders achter dit onderzoek is om van de dwang van Europa af te komen. Maar de PVV is een echte ouderenpartij, ze willen alles opschuiven en de jongeren in de toekomst met zoveel mogelijk problemen opzadelen.” 

Dit zei econoom Sweder van Wijnbergen, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, maandag tegen BNR’s Petra Grijzen

Aanzienlijk welvaartsverlies
De deelname aan de euro heeft Nederlanders ‘een aanzienlijk welvaartsverlies' opgeleverd. Dit is één van de uitkomsten van het Britse onderzoeksbureau dat in opdracht van de PVV onderzoek deed naar de euro.

Dit zou het best zichtbaar zijn als je de ontwikkeling van Nederland de afgelopen tien jaar afzet tegen die in landen als Zwitserland en Zweden – landen zonder de euro.

Van Wijnbergen zei dat Wilders deze landen wel heel selectief kiest: “je kunt ook naar Engeland kijken, daar gaat het heel slecht”. Volgens de econoom had Zweden midden jaren ’90 bovendien een enorme crisis ‘en had de eigen munt daar ook geen positieve invloed op’.

Economische groei
Edin Mujagic, monetair econoom aan de Universiteit van Tilburg, is het met het collega Van Wijnbergen eens: “hij (Wilders red.) zoekt een aantal landen uit waar het marginaal beter gaat en impliceert dat de economische groei alleen maar komt door de munteenheid.”

Volgens Mujagic kun je niet zeggen dat de economische groei alleen afhangt van de munt. De groei hangt volgens hem met name samen met politiek beleid.

Euro-scepsis
Veel negatieve reacties op de onderzoeksresultaten van het Britse onderzoeksbureau Lombard Street Research, maar in de BNR-studio sprak Grijzen ook met een euro-scepticus Arjo Klamer. Voor de hoogleraar Economie van de Kunst en Cultuur aan de Erasmus Universiteit zijn de resultaten van het onderzoek een bevestiging: “dit bevestigt mijn vermoeden dat de euro kostbaar is”.

Volgens Klamer is het gevolg van de euro dat landen hun eigen economische en democratische proces onvoldoende zelf kunnen beheren: “Portugal staat onder curatele van het IMF en heeft helemaal geen armslag meer.”

D-mark
Interessant is natuurlijk ook om te kijken naar de gevolgen van een eventuele terugkeer naar de gulden. “We waren al vanaf de jaren ’70 gekoppeld aan de D-mark. Als we nu uitstappen, is er geen D-mark meer maar een euro. Dan moet je de gulden dus uiteindelijk weer koppelen aan de euro,” aldus Sweder van Wijnbergen.

Onhoudbare toestand
Klamer was niet overtuigd van de argumenten van de beide heren. Hij zei dat er nooit economische argumenten zijn geweest om de euro in te voeren, alleen maar politieke. “Er is te weinig draagvlak voor de euro. Je bent steeds zo afhankelijk van de goodwill van grote landen. Wie zegt dat de opvolger van Merkel er net zo vierkant achter de euro staat als zij (…) Het is een onhoudbare toestand”.

Gerelateerde artikelen