Nieuws1 mei '12 21:07Aangepast op 2 mei '12 07:02

Wilders: Nederland moet uit de EU

Auteur: Harmen Simon Teunis

Als het aan PVV-leider Geert Wilders ligt, stapt Nederland uit de Europese Unie. Wilders liet dat dinsdag, vanuit New York, weten.

"We kunnen lid zijn van de Europese Economische Ruimte (EER) zoals Noorwegen, of van de Europese Vrijhandelsassociatie (EVA) zoals Zwitserland, zodat de economische voordelen blijven. We zijn zonder lid te zijn van de EU en de eurozone dan weer baas over eigen regels, zoals over wie het land binnenkomt, immigratie en de eigen munt", aldus Wilders.

Wilders pleitte eerder al voor een vertrek van Nederland uit de eurozone. In feite komt dat op hetzelfde neer als een vertrek uit de EU, want een land dat de euro verlaat kan volgens het EU-verdrag niet langer lid blijven van de Europese Unie.

Soeverein
Deze strategie is eigenlijk een vervolg van wat Wilders altijd al heeft verkondigd. Wilders praat altijd in hyperbolen, constateert politiek analist Martijn van der Kooij. "Het komt er toch allemaal op neer dat Nederland heel erg eigen moet blijven, soeverein, van de buitenwereld afgesloten, en ik denk dat Nederlanders het toch wel gehad hebben met dat anti-islamstandpunt. Het lijkt me een slimme zet."

"Dit is wel gewoon heel duidelijk. Het is de vraag hoe realistisch het is, maar wat hij zegt is dat hij net als Noorwegen en Zwitserland wil horen tot de Europese economische ruimte. Als je het zó genuanceerd neerzet, dan zou dat misschien ooit nog kunnen. Het standpunt 'we willen uit Europa is voor veel van zijn kiezers een heel herkenbaar geluid."

Ook volgens politicoloog Herman van Gunsteren heeft Wilders nu meer ruimte om radicaler te worden. "Kijk, als mensen in moeilijkheden zitten, dan kun je inkrimpen, maar vaak worden ze ook radicaler. Ik denk wel dat hij minder is ingekapseld dan hij was. Hij onderscheidt zich door nogal radicaal uit de hoek te komen", zegt  Hij voorziet niet dat Wilders het voorbeeld van Ajaan Hirsi Ali zal volgen en naar de Verenigde Staten vertrekt.

Nationale soevereiniteit
Wat Wilders betreft wordt het behoud van de nationale soevereiniteit van Nederland het hoofdthema van de campagne voor de verkiezingen van 12 september. "Zonder kunnen we onze identiteit niet verdedigen en niet vechten tegen de islamisering", zei hij maandag in een speech in New York.

Wilders pleitte in zijn verkiezingsprogramma voor de verkiezingen in juni 2010 nog niet voor een exit uit de EU. Wel wilde hij toen het Europees Parlement afschaffen. Toch deed hij later mee aan verkiezingen voor een nieuw europarlement, om dat van binnenuit te kunnen bestrijden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen