Nieuws25 apr '12 20:33Aangepast op 25 apr '12 21:13

SP wil snijden en stimuleren

Auteur: Anne-Greet Haars

De SP wil volgend jaar acht miljard euro bezuinigen en drie miljard euro investeren om de economie aan te jagen. SP-leider Emile Roemer zal dat donderdag in het bezuinigingsdebat in de Kamer voorstellen.

De besparing moet komen uit het snijden in de kosten voor het UWV door werkgevers mee te laten betalen aan de uitvoeringskosten van de WW. Verder wil de SP snijden in het defensiebudget en de prestatiebeloning in het onderwijs schrappen.

Ook wordt een forse besparing gehaald door de premies voor de ziektekostenverzekering inkomensafhankelijk te maken. De zorgtoeslag kan in de plannen van de SP dan worden afgeschaft.

Bouw en MKB
De economie moet gestimuleerd worden door 3 miljard euro te investeren in vooral de bouw en het midden- en kleinbedrijf, aldus Roemer. "We moeten volgend jaar slim besparen maar óók investeren zodat de economie uit het slop wordt getrokken'', aldus de SP-leider.

Inkomsten verhogen
Hij wil verder de inkomsten van de overheid verhogen door een vergroening van het belastingstelsel, door een vermogens- en een bankenbelasting, maar ook door belastingconstructies van hedgefondsen om de winstbelasting te omzeilen, aan te pakken.

SGP
De SGP kan zich vinden in een groot deel van de bezuinigingen die VVD, CDA en PVV hadden bedacht tijdens het Catshuisberaad. Maar de gezondheidszorg en vooral ontwikkelingshulp wil de kleinste christelijke partij meer ontzien. Dat heeft SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf woensdagavond laten weten in de aanloop naar het Tweede Kamerdebat donderdag.

Als het aan de SGP ligt, hoeven mensen geen eigen bijdrage te betalen voor de medicijnen die zij nodig hebben. In plaats daarvan moet het eigen risico voor iedereen omhoog. Ook mag de korting op het ontwikkelingsbudget van 750 miljoen niet doorgaan, aldus de SGP.

Gerelateerde artikelen