Nieuws2 mei '12 15:19Aangepast op 2 mei '12 19:40

CPB kan begrotingsakkoord nog niet doorrekenen

Auteur: Anne-Greet Haars

Het 'wandelgangenakkoord' tussen het demissionaire kabinet en GroenLinks, D66 en ChristenUnie is zo vaag dat het nog niet kan worden doorgerekend door het Centraal Planbureau.

Dit schrijft NRC Handelsblad. Het CPB komt voorlopig dan ook niet met een aparte toets van het akkoord, zo bevestigen woordvoerders van het CPB en het ministerie van Financiën aan het NRC.

Wouter Koolmees, financieel woordvoerder van D66, zei vandaag tegen BNR dat het ‘nog een paar losse eindes ingevuld moeten worden’. “Er moet nog een miljard worden ingevuld,”aldus Koolmees. De verhoging van de AOW-leeftijd is een belangrijk struikelblok: “De AOW-leeftijd gaat met een maand omhoog, maar hoe gaan we met de overgangsregeling om? Daar is minister Kamp nu mee bezig."

Ramingen
Het CPB gaat aan de slag zodra de precieze plannen zijn ingeleverd. Een doorrekening duurt normaal gesproken een dag of vijf. Als het kabinet zijn plannen niet snel inlevert, zal het CPB de doorrekening mogelijk betrekken bij de ramingen die het planbureau half juni bekendmaakt.

Hoewel er zonder een stempel van het CPB geen onafhankelijke vaststelling is dat het akkoord ook echt voor een begrotingstekort van 3% procent gaat zorgen, gaat dit volgens Koolmees lukken: “De afspraak is dat we in 2013 op drie procent uitkomen dus dat is het uitgangspunt.”

Uitwerken
Een woordvoerster van minister Jan Kees de Jager van Financiën zegt dat het hoofdlijnenpakket van vorige week donderdag de komende tijd in overleg met de vijf fracties nog nader wordt uitgewerkt. De doorrekening door het CPB kan dan half juni bekend worden gemaakt of anders mogelijk pas bij de miljoenennota op Prinsjesdag.

Ook Koolmees denkt dat ze er wel snel uit zullen zijn: “Het moet ook heel snel, want het moet worden omgezet worden in wetgeving. Alle ministers zijn nu bezig met de uitwerking van de plannen en binnen enkele weken moet het in orde zijn.”

Samson
PvdA-leider Diederik Samsom stelt in een reactie dat het begrotingsakkoord 'erdoor is gejaagd zonder te weten wat het precies voor de mensen betekent'. De lasten van de wel uitgewerkte maatregelen, zoals de btw-verhoging en de verhoging van de AOW-leeftijd komen volgens hem 'in ieder geval bij de laagste inkomens terecht'.

"Ik roep de partijen daarom op zich te bezinnen en te voorkomen dat er met blinddoek op wordt gesneden in de samenleving. Laat het CPB de koopkracht én de andere effecten van de maatregelen in samenhang bekijken, zoals donderdag in het debat ook was toegezegd'', aldus Samsom.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen