Nieuws24 feb '12 12:07Aangepast op 24 feb '12 17:51

Ernstige hersenbeschadiging voor Friso

Auteur: Anne-Greet Haars

Prins Friso heeft ernstig hersenletsel opgelopen bij het lawineongeval van vorige week. Het langdurige zuurstofgebrek heeft geleid tot een massieve beschadiging aan de hersenen. De prins ligt nog in coma.

Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso, hoopte dat de hersenen van de prins door de onderkoeling niet beschadigd zouden zijn. Die hoop bleek helaas tevergeefs.

Harstilstand
De hartstilstand van prins Friso heeft 50 minuten geduurd. Dat is een hele lange tijd. De arts zei dat het “misschien wel te lang heeft geduurd."  Er was nog hoop dat de lichte onderkoeling de prins zou behoeden voor al te grote hersenbeschadigingen, maar die bleek tevergeefs.

Scan
De medici konden donderdag voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. Daaruit kwam een ernstige hersenbeschadiging naar voren. In ieder geval zal een neurologische revalidatiefase maanden of jaren duren.

Bewustzijn
Het is niet duidelijk of de prins ooit nog bij bewustzijn komt. De familie gaat nu eerst op zoek naar een geschikt revalidatiecentrum. De Nederlandse consul in Oostenrijk Andreas Trentini heeft tegenover een Telegraaf-journalist aangegeven naar er naar een geschikte revalidatiekliniek wordt gezocht in Nederland.

Volgens Ruth Seldenrijk, directeur van de Nederlandse Patiëntenvereniging, zou prins Friso kunnen revalideren in Tilburg. Daar is een centrum dat gespecialiseerd is in zogenoemd 'neurorevalidatie'.

Drie maanden
Steven Laureys, hoogleraar neurologie aan de Universiteit van Luik, sluit zich aan bij zijn Oostenrijkse collega en stelt dat het lastig is te zeggen wat de kans is dat de prins nog bij zal komen. En áls dat al gebeurt, moet dat binnen drie maanden gebeuren. "Als er de eerste drie maanden geen herstel zien, is de kans op herstel virtueel onbestaand."

Volgens radiodokter Eize Wielinga is de neurologische staat van de prins deplorabel. Het is de vraag welke hersenfuncties nog werken als hij weer bij kennis komt. Er moet met alles rekening worden gehouden, meent Wielinga. "Dat kan uiteenlopen van kasplant tot een, zij het beperkt, bestaan. Daartussen beweegt het zich, en dat is buitengewoon vervelend."

Somber
Het is somber nieuws, meent ook Bernard Uitdehaag, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. Wel hebben de artsen een duidelijk beeld geschetst van hoe één en ander is verlopen.

Een zuurstoftekort heeft een belangrijke rol gespeeld bij de hersenbeschadiging. Eerst een zuurstoftekort, dan een hartstilstand en in de tussentijd een beschadiging van de hersenen is een ongelukkige volgorde.

"Gemiddeld genomen zijn mensen die in een dergelijke situatie hebben gezeten een erg ongunscige prognose. Tijd is nu de belangrijkste factor. Voeding, zuurstof, circulatie en nierfunctie moeten optimaal worden gestimuleerd, in de hoop dat bepaalde hersenfuncties terugkeren. Maar het blijft vooral afwachten hoe het zich in de tijd ontwikkelt", zegt Uitdehaag.

Bezoek
De Koninklijke familie is inmiddels bij Friso aangekomen. Zowel prinses Mabel, Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn aanwezig.

Reacties politici en prominenten
Vanuit het hele land wordt er geschokt gereageerd op het nieuws.

Hier beelden van de persconferentie:

Langer verblijf in Lech
Donderdag werd bekend dat Koningin Beatrix langer in Lech blijft in verband met de gezondheidssituatie van prins Friso. De vorstin komt  komend weekeinde wel kort terug in Nederland, maar vertrekt daarna weer naar terug Oostenrijk. De afspraken van de koningin volgende week vervallen, meldde de RVD donderdag.

Bezoeken
Sinds prins Friso in het ziekenhuis ligt komen twee keer per dag leden van het Koninklijk huis langs in het ziekenhuis in Innsbruck. Prinses Mabel was hierbij altijd aanwezig en werd afwisselend vergezeld door Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander, prins Constantijn, prinses Máxima of prinses Laurentien. Ook de jongste dochter van Friso en Mabel, Zaria (vijf jaar oud), is langs geweest bij haar vader.

Onderzoek
Florian Moosbrugger, de man met wie prins Friso aan het skiën was toen hij vorige week door een lawine werd bedolven, wordt binnenkort verhoord. Onderzocht wordt of hij medeschuldig is aan het ongeval. Als wordt gekeken naar de omstandigheden rondom het ongeluk kan er zeker een schuldvraag voortvloeien uit het onderzoek. "Op basis van de feiten die in de media worden gepresenteerd, is die kans zeer denkbaar." Dit zei Stephan Wijnkamp, advocaat in Oostenrijk, skileraar en lid van het bergreddingsteam, dinsdag tegen BNR Nieuwsradio.

Het onderzoek naar het lawineongeluk kan nog weken duren.

Ethische vraagstuk
Afgelopen dagen waren de kranten en tv-programma's ook gevuld met de discussie rondom de gelekte medische informatie over prins Friso door NRC-journaliste Jannetje Koelewijn. Zij verkreeg de informatie via haar man, de neurochirurg Kees Tulleken en de NRC plaatste deze informatie vervolgens op de voorpagina van de zaterdagkrant.

Aan BNR-correspondent Derk Marseille vertelde Tulleken over de informatie: "Ik wilde mythevorming voorkomen" . "Het was een beetje ontlastend. De druk was een beetje van de ketel. Als je hebt wat Johan Friso heeft mét een schedelbasisfractuur erbij, maakt dat de prognose ongelofelijk veel slechter."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen