Nieuws24 feb '12 13:27Aangepast op 24 feb '12 15:00

Koninklijke familie op bezoek bij Friso

Auteur: Anne-Greet Haars

Koningin Beatrix, prinses Mabel, prins Willem-Alexander en prins Constantijn zijn vrijdagmiddag bij het ziekenhuis in Innsbruck aangekomen voor een bezoek aan Friso.

Ze arriveerden rond 13 uur bij de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus.

Prinses Máxima en prinses Laurentien bleven in Lech achter bij de kinderen.

Beveiliging ziekenhuis
In de hal van het hospitaal is een groot aantal politieagenten aanwezig om de koninklijke familie te beschermen en de pers op afstand te houden.

Burgemeester Lech
"Het skidorp Lech in Oostenrijk is in gedachten en in gebed bij de leden van het Koninklijk Huis", dat zei burgemeester Ludwig Muxel vrijdag voor de camera van de NOS.

Hij verwacht dat de banden tussen de koninklijke familie en Lech intensiever worden dan ooit. Hij zei ook diep bedroefd te zijn door de gebeurtenissen. De koninklijke familie komt al tientallen jaren in het dorp voor een skivakantie.

Muxel zei dat er in de afgelopen week veel contact is geweest met de koninklijke familie. Hij heeft veel hoop gehad dat de situatie van Friso zou verbeteren. "We hopen op een klein wonder'', voegde hij daar aan toe.

Reactie Rutte
Premier Mark Rutte heeft vrijdagochtend telefonisch contact gehad met koningin Beatrix en prinses Mabel. Hij heeft laten weten dat Nederland "intens met de koninklijke familie meeleeft in deze tijd van zorgen en verdriet''.

De koningin liet weten "dat de familie geroerd is door de talloze reacties en bemoedigingen die de afgelopen week van alle kanten zijn ontvangen''.

Rutte rekent erop dat iedereen "vanaf vandaag de privacy van prins Friso, prinses Mabel en hun kinderen zal respecteren''. De familie moet ongestoord in eigen kring het slechte nieuws kunnen verwerken dat de artsen vrijdag over prins Friso moesten melden, aldus de minister-president.

Andere politici en prominenten
Overal in Nederland wordt er geschokt gereageerd op het nieuws. Naast veel reacties van de Nederlandse politici, is er ook in de sportwereld vol medeleven gereageerd.

Voetbalbondscoach Bert van Marwijk zei in Zeist onthutst te zijn. "Ik ben heel erg geschrokken".

Schaatsster Ireen Wüst zei stil te zijn van het nieuws. "Heftig. Heel heftig'', liet zwemster Ranomi Kromowidjojo weten.

Buitenlandse media
De gezondheidstoestand van prins Friso leeft ook in het buitenland. Media uit de hele wereld volgen de situatie van de prins. Ook de mededeling over het mogelijk hersenletsel, ging de wereld over.

De krant El Periódico de Catalunya in Barcelona meent te weten dat prins Friso in een vegetatieve staat is. Het Spaanse dagblad El País meldt dat de prins 'niet zal ontwaken".

Andere media zijn wat voorzichtiger. Zo spreekt het Amerikaanse persbureau Associated Press van een sombere prognose. Volgens de Duitse omroep ARD "zijn de artsen tot een ontnuchterende diagnose gekomen". Van België tot China en van Brazilië tot Finland hebben media hun lezers op de hoogte gebracht.

Gerelateerde artikelen