
En dat zou niet nodig moeten zijn, vindt Vincent Buitendijk, bestuursvoorzitter van Libra Zorggroep waar dit Leijpark onder valt.
"Je mag alles wel, maar het probleem is dat er geen bekostiging op zit. Aan het programma, dat al tientallen jaren bij ons draait, is een volledig wetenschappelijk onderzoek gewijd. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet de werking - evidence based - worden bewezen", meldt Buitendijk op BNR Nieuwsradio.
Verouderd uitganspunt
Het programma is ontwikkeld vanuit het perspectief dat de hersenen zich tot een jaar of 25 ontwikkelen. "Daarboven was het uitgangspunt dat er een stabiele fase is waarin het regeneratievermogen er minder zou zijn. Inmiddels zijn we ervan overtuigd dat hersenen zich ook na die periode veel meer kunnen herstellen dan in het verleden werd aangenomen", zegt Buitendijk.
Achterhaald
Hoewel de inzichten waarop het programma is gebaseerd achterhaald is, past het niet in de verzekerbare zorg. "Wij hebben in 2009 een verzoek ingediend bij het college van zorgverzekeringen die de minister adviseert over de pakketsamenstelling."
Bekostigingssysteem
Een experimenteerstatus is mogelijk binnen het bekostigingssysteem, maar dat is slechts van korte duur en het gaat om kleine aantallen. Er is volgens Buitendijk dus meer tijd om een toereikend wetenschappelijk onderzoek te doen.
Coma
De ophef rond de coma van prins Johan Friso zorgt wel voor meer aandacht voor het programma. "Minister Klink was gecharmeerd van het voorstel tot een tijdelijke situatie. Helaas raakte het toenmalige kabinet demissionair, en daarmee is het verder niet in een erkenningssfeer gekomen. Daar wachten we op, want zodra dat er komt, dan kan er een lange periode een experimenteerstatus gerealiseerd worden."