Nieuws8 jun '12 10:31Aangepast op 8 jun '12 13:05

Update | Spanje vraagt EU dit weekend om bankensteun

Auteur: Pieter van den Akker

Spanje vraagt waarschijnlijk morgen al hulp aan de Europese Unie voor zijn banken. "Het gaat om een lening tussen de 50 en 100 miljard euro."

Morgen is er telefonisch overleg over de hulpaanvraag tussen de ministers van Financiën in de eurozone. "Men gaat er vanuit dat er dan ook wel een klap op geven wordt", zegt BNR'S Rob Jansen.

Onder curatele
Waarschijnlijk wordt de lening aan de banken gedaan en niet aan de Spaanse overheid. Jansen: "Voordeel daarvan is dat de overheid zo niet onder curatele komt te staan. Maar of dat terecht is kun je je afvragen. Want landen als Ierland, Griekenland en Portugal staan wel onder toezicht van de troika, EU, ECB en IMF."

Slechte zaak
Hoeveel de banken precies krijgen, hangt af van een rapport van het IMF. Die inventariseert hoe slecht ze er precies voor staan. De schattingen lopen uiteen van 50 tot 100 miljard euro. Het is volgens Jansen in ieder geval een behoorlijke slechte zaak dat die banken het geld nodig hebben. "Fitch heeft bovendien ook nog eens de staatsobligaties in drie stappen verlaagd in kredietstatus."

Bereid tot actie
Hierdoor zou Spanje ingezien hebben hoe ernstig de situatie is en bereid zijn om snel tot actie over te gaan. Maar het zou ook meespelen dat de eurolanden een oplossing voor het Spaanse bankenprobleem willen vinden, voordat er op 17 juni verkiezingen in Griekenland worden gehouden.

Exit uit de eurozone
Als daarbij de extreem-linkse partij wint, dreigt een exit van de Grieken uit de eurozone.Volgens een van de bronnen speelt ook mee dat de Spaanse regering nu bereid is om snel tot actie over te gaan omdat de eurolanden een oplossing voor het Spaanse bankenprobleem willen vinden, voordat er op 17 juni verkiezingen in Griekenland worden gehouden. Als daarbij de extreem-linkse partij wint, dreigt een exit van de Grieken uit de eurozone.

Geen oplossing
Jansen: "Hoe dan ook, die noodsteun gaat uiteindelijk gewoon in de vorm van een lening dus ik vraag me af of het echt iets gaat oplossen voor de banken. De steun zal immers toch een keer terugbetaald moeten worden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen