Nieuws5 mrt '12 21:56

Super Tuesday: super spannend?

Auteur: Fleur de Bruijn

Morgen wordt het dus super. Een bijvoegelijk naamwoord om aan te geven dat het morgen dus groots wordt en écht spannend, want tien staten kiezen de tegenstander van Obama. Of is het meer Super Ohio-day?

Dinsdag kiezen de Republikeinen in tien van de vijftig Amerikaanse staten wie in november de tegenkandidaat wordt van de Democratische president Barack Obama. Op Super Tuesday zijn 437 gedelegeerden te winnen. Dat is bijna 40 procent van het totaal dat nodig is om de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap binnen te slepen.

Een van de belangrijke plaatsen waar dinsdag gestemd zal gaan worden is Ohio in het Middenwesten van de VS. En die verkiezing leek volgens de peiling ongemeen spannend te worden. Mitt Romney en Rick Santorum konden er volgens een nieuwe peiling Reuters/Ipsos, van zondag, op precies evenveel steun rekenen.

Romney komt weer op
Maar volgens een maandag gepubliceerde algemene peiling heeft de multimiljonair Romney inmiddels een lichte voorsprong genomen op Santorum, een voormalige senator voor Pennsylvania. Bovendien scharen aan de vooravond van Super Tuesday scharen steeds meer conservatieve partijbaronnen binnen de Republikeinse Partij zich achter de gematigde Mitt Romney.

Oud-minister John Ashcroft van Justitie was maandag de laatste die zijn steun voor hem uitsprak, aldus nieuwszender CNN. "Als een conservatief die diende als gouverneur van Missouri tijdens de Reagan-revolutie bewonder ik Mitt's reputatie van fiscale verantwoordelijkheid, lagere belastingen en de verdediging van traditionele waarden'', verklaarde Ashcroft.

Normen en waarden
In het weekeinde maakten al twee andere invloedrijke conservatieve Congresleden binnen de partij hun steun bekend voor Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts. Afgevaardigde Eric Cantor uit Virginia noemde hem 'de man voor dit jaar'. En volgens senator Tom Coburn uit Oklahoma is Romney het beste in staat om de bestaande problemen aan te pakken.

De steun van het drietal kan de positie van Romney versterken onder rechtse kiezers die tot dusver aan zijn conservatieve normen en waarden twijfelden. Romney richt zijn kritiek dan ook voornamelijk op de Democratische president Barack Obama. Hij wil de conservatieve Republikeinen niet tegen de haren in strijken. Hij weet dat hij ze hard nodig heeft als hij het eenmaal tot presidentskandidaat van de Republikeinen heeft geschopt.

Reli-extremist
Hoewel de beide kandidaten voor Nederlandse begrippen conservatief zijn, wint Santorum die verkiezing eenvoudig. BNR's Herbert Blankensteijn noemde Santorum in zijn column zelfs een reli-extremist.

Santorum zorgde vorige week voor ophef door in een debat Nederland als schrikbeeld te gebruiken om zijn standpunt tegen euthanasie kracht bij te zetten. Volgens hem zouden ouderen armbandjes met 'euthaniseer mij niet' dragen en betreft vijf procent van de sterfgevallen in Nederland onvrijwillige euthanasie.

Andere kandidaten
Romney heeft in een week tijd in vier staten gewonnen. De strijd om de Republikeinse nominatie lijkt dus vooral te gaan tussen Romney en Santorum. De kandidaten Newt Gingrich en Ron Paul zijn in de race al ver achterop geraakt. Gingrich, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden,  ligt in de peiling op een derde plaats, terwijl Ron Paul de vierde plaats inneemt.


 


 

Gerelateerde artikelen