Nieuws23 jan '12 07:52

CDA door het midden, PvdA linksaf

Auteur: Anne-Greet Haars

Het was een zwaar weekend voor de twee middenpartijen CDA en PvdA. Een weekend waar ze allebei een congres hielden, maar ook een weekend waar er een rampzalige peiling werd gepubliceerd: voor het eerst zijn ze samen kleiner dan de SP.

Het CDA-congres zoekt redding in het midden en de PvdA slaat af naar links. De nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman sprak gisteren nerveus en bevlogen zijn partij toe en maakt duidelijk dat het contact met de oude achterban moet worden hersteld.

Volkspartij
Maar is dit wel de juiste koers voor een volkspartij? Politicoloog Gerard Drosterij vraagt zich of 'alle kaarten op links' de PvdA gaat helpen. "De PvdA is van oudsher een volkspartij, zowel voor minderbedeelden als welgestelden. De partij moet uitgaan van haar eigen kracht."

Tweestrijd?
De kersverse voorzitter Spekman spreekt duidelijk zijn linkse voorkeur uit, maar "de partijvoorzitter moet zich bezig houden met de partij en niet met het terug winnen van zieltjes", aldus Drosterij. "Het laatste wat de PvdA kan gebruiken is een tweestrijd tussen Cohen en Spekman."

Cohen
Afgelopen weekend verscheen er in de NRC een anonieme enquête waarin stond dat Cohens dagen zijn geteld. "Het leiderschap van Cohen komt pas echt ter discussie te staan als er PvdA'ers opstaan die met naam en toenaam in de media hun twijfels over Cohen uitspreken."

Ander verhaal
Cohen moet stoppen met uitspraken als: "Ons verhaal is niet een makkelijk verhaal, de SP doet het op zijn manier; ik vertel wat mijn verhaal is." Drosterij vindt dat de PvdA "concreter moet worden en het contact met de gewone mensen op een dagelijks niveau moet aangaan. Het moet veel normaler worden om de PvdA tegen te komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen