Nieuws22 jan '12 23:38

PvdA probeert zelfvertrouwen te herwinnen

Auteur: Marjan van den Berg

Waar het CDA zijn heil zoekt bij het 'radicale midden', neemt de PvdA de afslag naar links, in de hoop het contact met de oude achterban te herstellen.

De nieuwe partijvoorzitter Hans Spekman sprak zondag op het PvdA-congres in Den Bosch nerveus en bevlogen zijn partij toe. Hij stelt zich nadrukkelijk links op. Spekman: "Dat is niet iets om ons voor te schamen, maar om trots op te zijn."

SP
Terwijl de PvdA en het CDA dit weekend allebei een congres hielden, werd een rampzalige peiling gepubliceerd: voor het eerst zijn ze samen kleiner dan de SP.

Spekman zei dat hij SP-leider Emile Roemer van harte feliciteerde met het resultaat van de peiling, maar dat zijn eigen linkse koers daar verder los van staat:  "Ik doe het niet omdat Emile op een bepaalde plek in de peiling staat, ik doe omdat ik het hartgrondig vind, al mijn hele leven."

Van een tactiek is volgens Spekman dan ook geen sprake. Dat heeft niets te maken met tactiek. Ik ben links."

Cohen
Ook fractievoorzitter Job Cohen lijkt zich meer te willen richten op confrontatie met het kabinet. Daar nam hij tijdens het congres al een voorschotje op door premier Mark Rutte op te roepen te vertrekken: "Tegen Mark Rutte zeg ik: als onder jouw verantwoordelijkheid dagelijks ruim 200 mensen werkloos worden, dan wordt het tijd dat je zelf ontslag neemt."

Maar hoe wil Cohen voorkomen dat bij de eerstvolgende verkiezingen de SP er met de winst vandoor gaat? "Ons verhaal is niet een makkelijk verhaal", aldus Cohen, "de SP doet het op zijn manier; ik vertel wat mijn verhaal is." Hij zei "van harte" te hopen dat hij ooit genoeg stemmen krijgt om premier te worden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen