Nieuws22 jan '12 14:32Aangepast op 22 jan '12 17:15

PvdA: nieuwe voorzitter, nieuwe toon

Auteur: Anne-Greet Haars

Hans Spekman is de nieuwe partijvoorzitter van de PvdA. Tijdens het PvdA-congres in Den Bosch is het Tweede-Kamerlid officieel aangewezen.

Met een toespraak uit het hoofd zweepte Spekman de zaal meteen op. Hij herhaalde dat hij een activistische PvdA wil, die overal strijdt tegen onrecht. De PvdA is wat hem betreft een linkse brede volkspartij waarvan de vertegenwoordigers tussen de mensen staan om meteen te horen wat er mis is.

Dinsdag neemt Spekman afscheid als Kamerlid.

Ploumen
Lilianne Ploumen, die sinds 2007 partijvoorzitter is geweest, nam zondag afscheid. In haar laatste toespraak sprak ze de hoop uit op "een nieuwe progressieve lente'' in Nederland.

Ploumen zei dat de groeiende samenwerking tussen PvdA, SP en GroenLinks, zoals vorige week bij een landelijke bijeenkomst in Nijmegen, haar hoopvol stemt.

Cohen
Fractievoorzitter Job Cohen heeft premier Rutte op het partijcongres persoonlijk opgeroepen af te treden. "Als onder jouw verantwoordelijkheid dagelijks ruim 200 mensen werkloos worden, dan wordt het tijd dat je zelf ontslag neemt'', aldus Cohen.

"Het kabinet bewandelt de doodlopende weg van het neoliberalisme'', zei Cohen. Volgens hem mist het kabinet het leiderschap om ons land door de economische crisis te leiden.

SP
Cohen zegt niet verontrust te raken nu de SP in de peiling van zondag de grootste partij is geworden, met bijna twee keer zoveel zetels als de PvdA.

Cohen zei na afloop van het PvdA-congres in Den Bosch overtuigd te zijn van zijn eigen verhaal en ideeën om Nederland uit de crisis te halen. "Dat is niet altijd een makkelijk verhaal, maar wel een eerlijk.''

De PvdA-leider gaat er overigens vanuit dat de SP de meeste zetels weghaalt bij de PVV. "En daar ben ik niet rouwig om.''

Meestemmen voor lijsttrekker
De PvdA wil dat ook niet-leden kunnen meestemmen als er een lijsttrekker voor de Tweede-Kamerverkiezingen moet worden aangewezen. Op het PvdA-congres is een motie daarover aangenomen.

Om mee te kunnen stemmen, moeten niet-leden wel een kleine vergoeding betalen en een verklaring ondertekenen waarmee ze hun sympathie voor de PvdA betuigen.

Verder bepaalde het congres dat er brede voorverkiezingen moeten komen bij het aanwijzen van een lijsttrekker.

Duurzame plannen
De leden van de PvdA spraken ook uit voor meer duurzaamheid bij de partij. Het hoofdkantoor van de PvdA moet weg uit de Amsterdamse grachtengordel en alleen nog duurzame energie verbruiken. Daarnaast moet de partij overstappen naar de meer verantwoorde ASN- of Triodos-bank.

Een meerderheid van de aanwezige leden vindt dat de PvdA nog veel meer kan uitdragen waar de partij voor staat. Symboolpolitiek is ook politiek, aldus de initiatiefnemers.

 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen