Nieuws29 nov '11 17:25

Urgentie neemt toe voor eurozone

Auteur: BNR Webredactie

Volgens minister Jan Kees de Jager van Financiën willen de eurolanden de euro wel redden maar om dat te doen moeten zij wel meer hervormen en bezuinigen.

Dat zei De Jager dinsdag in Brussel voorafgaand aan nieuw beraad met zijn EU-collega's over de schuldencrisis.

Zijn oproep geldt vooral de Zuid-Europese landen, maar ook landen als Frankrijk en België. "Het komt nu wel heel dichtbij", zei De Jager. Volgens hem staat de EU voor belangrijke dagen en weken. "Ik noem het geen eindspel voor de euro, maar de urgentie loopt wel op."

Bijdragen aan IMF verhogen
De Jager zal dinsdagavond samen met zijn Duitse en Finse collega's hun gezamenlijke voorstel verdedigen om het Internationaal Monetair Fonds een grotere rol in de schuldencrisis te geven.

Hij wil dat de IMF-lidstaten van binnen en buiten Europa hun bijdragen aan het fonds verhogen, zodat het de eurolanden met grote schulden beter kan helpen. De Jager: "Het IMF kan als we er met zijn allen de schouders onder zetten een belangrijke rol spelen".

Opkopen staatsobligaties
Over pleidooien van onder meer de OESO om de Europese Centrale Bank massaal staatsobligaties van probleemlanden te laten opkopen, wilde De Jager zich niet uitlaten. "De ECB is onafhankelijk."

Toezicht
Maar welke koers ook wordt gekozen, het belangrijkste is volgens De Jager dat de probleemlanden hervormen en bezuinigen om te voorkomen dat hun schulden nog verder uit de hand lopen. Er moet dan ook meer Europees toezicht op de begrotingen van de lidstaten komen. "We hebben oplossingen nodig die geloofwaardig zijn voor de financiële markten. We moeten de weeffouten in de euro aanpakken, opdat het nooit meer zo fout kan gaan."

Verruiming EFSF
De ministers praten dinsdagavond ook over een verruiming van het Europese noodfonds, en over het vrijgeven van de zesde tranche van 8 miljard euro steun voor Griekenland uit het lopende internationale hulpprogramma.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen