Nieuws22 feb '12 16:06

Frankrijk wil gewonde journalisten zien

Auteur: Harmen Simon Teunis

Frankrijk heeft toegang geëist tot de westerste journalisten die woensdag gewond raakten in de Syrische stad Homs.

Eerder vandaag werd al bekend gemaakt dat een bombardement de Franse fotojournalist Rémi Ochlik en de Amerikaanse Sunday Times-verslaggeefster Marie Colvin het leven heeft gekost. Drie andere journalisten raakten gewond, onder wie Edith Bouvier van de Franse krant Le Figaro. De Syrische vertegenwoordiger in Parijs is op het matje geroepen vanwege het incident.

Medische assistentie
Franse diplomaten in Damascus gaan de Syrische autoriteiten onder druk zetten om toegang tot de gewonden te krijgen om medische assistentie te verlenen. De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, zei dat hij de Syrische ambassadeur deze eis ook zal voorleggen en hem "zal herinneren aan de ontoelaatbare natuur van het gedrag van de Syrische regering".

"Schaamteloze wreedheid"
De Verenigde Staten noemden de dood van de journalisten woensdag "weer een voorbeeld van de schaamteloze wreedheid van het Syrische bewind".

De Syrische minister van Informatie, Adnan Mahmoud, zei dat het leger niet wist dat de journalisten in Homs waren. "De autoriteiten hadden geen informatie dat de twee journalisten Syrisch grondgebied hadden betreden", aldus Mahmoud.

Ruim een maand geleden kwam de Franse journalist Gilles Jacquier om door een beschieting in Homs. De Nederlandse fotograaf Steven Wassenaar raakte toen lichtgewond.

Gerelateerde artikelen