Nieuws17 feb '12 06:13

VN veroordelen geweld regime Syrië

Auteur: Anne-Greet Haars

Syrië moet stoppen met de gewelddadige onderdrukking van de bevolking en een democratie worden. Dat staat in een resolutie van afkeuring die gisteravond werd aangenomen door de leden van de Verenigde Naties in New York.

De VN vragen ook om het aftreden van president Bashar al-Assad.

Niet bindend
Een grote meerderheid van 137 landen stemde voor de resolutie. Rusland, China en Noord-Korea en Venezuela waren onder de 12 staten die tegen stemden. Resoluties van de Algemene Vergadering zijn niet bindend. Sancties zijn niet mogelijk.

De resolutie blijft dus voorlopig een symbolisch gebaar.

Eerdere veto's
De resolutie werd voorgelegd aan de Algemene Vergadering, omdat pogingen om het geweld te laten veroordelen door de Veiligheidsraad zijn gestuit op veto's van China en Rusland. Die landen zijn tegen inmenging in Syrië. Resoluties van de Veiligheidsraad zijn wel bindend.

Tekst resolutie
De resolutie is dezelfde als de tekst die begin februari werd afgewezen in de Veiligheidsraad. De tekst veroordeelt de "wijdverspreide en systematische schendingen van de mensenrechten" door het Syrische regime.

Niets aantrekken
Syrië had vooraf aangekondigd zich niets aan te trekken van de resolutie. VN-ambassadeur Bashar Jaafari van Syrië liet weten dat de oproep "alleen maar leidt tot verergering van de crisis en meer spanningen in de regio".

Gerelateerde artikelen