Nieuws14 feb '12 09:30Aangepast op 14 feb '12 14:29

Het is oorlog in Syrië

Auteur: Fleur de Bruijn

Het Syrische leger heeft Homs dinsdag bestookt met de zwaarste beschietingen in dagen.

Volgens Rami Abdel Rahman van het Syrische Observatorium voor Mensenrechten waren beschietingen van de wijk Bab Amro de hevigste van de afgelopen week. In de wijk zouden daardoor tot nu toe al zes burgers zijn omgekomen.

"Gemiddeld vallen er elke minuut twee raketten", meldde Rahman.

Oorlog
De voormalige premier van België, Guy Verhofstadt, sprak eerder op de dag tegen BNR’s Humberto Tan van een 'staat van oorlog' in Syrië.

Verhofstadt reageert daarmee op Alexander Hammelburg, Midden-Oostendeskundige aan de Universiteit van Amsterdam, die stelt dat ingrijpen in Syrië kan leiden tot een burgeroorlog.

Laat volk niet zitten
In de Belgische krant De Standaard roept Europarlementariër Verhofstadt EU-commissaris Catherine Ashton op om het Syrische volk niet te laten stikken. Hij vindt dat Ashton in haar positie als hoge vertegenwoordiger van de EU de beslissingen van de Arabische Liga zou moeten verwelkomen.

De Liga riep maandag landen op om alle huidige diplomatieke banden met Syrië stop te zetten en wil ook dat de VN-Veiligheidsraad troepen naar het land stuurt.

Contactgroep
Verhofstadt opteert voor een 'contactgroep' waarin landen samenkomen die actief meewerken aan democratische hervormingen in Syrië. De Europarlementariër wil dat deze contactgroep in eerste instantie de Syrische oppositie gaat steunen, als het nodig is met wapens.

Oppositie
Hammelburg vreest juist voor de door Verhofstadt geprezen oppositie. Volgens hem is het helemaal niet duidelijk wie of wat die oppositie is en zou het steunen van die oppositie zelfs kunnen leiden tot een strijd tussen diverse oppositieleden. 

Toekijken
Een strijd die volgens Verhofstadt dus al in volle gang is: op oorlogssterkte. En de internationale gemeenschap kan niet lijdzaam toezien hoe Assad oppositieleden stad voor stad uitmoordt. En daarmee zegt hij hetzelfde als VN Mensenrechtenchef Navi Pillay eerder zei: Sinds de opstand in Syrie zijn al 5000 mensen om het leven gekomen en de internationale gemeenschap staat erbij en kijkt ernaar.

Rusland
Zijn oproep voor een contactgroep kan volgens Verhofstadt invloed hebben op Rusland, die een eerdere VN-resolutie verwierp: "Als Rusland ziet dat de internationale gemeenschap in actie komt, en Syrië terug op de agenda van de Veiligheidsraad, kan de houding van Rusland misschien veranderen."

Giro 5125
Het Rode Kruis is in ieder geval niet van plan om langer te wachten. De situatie is zo verergerd, dat de beschikbare gelden niet voldoende zijn voor de hulpverlening. De directeur van het Nederlandse Rode Kruis vertelde dinsdag tegen BNR’s Humberto Tan dat er inmiddels duizenden mensen op de vlucht zijn in Syrië die water en voedsel ontberen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen