Nieuws15 jun '12 13:13

Russen willen geen stelling nemen tegen Syrië

Auteur: Harmen Simon Teunis

Rusland ontkent dat het gesprekken voert over een nieuw regime in Syrië. Eerder vandaag maakte de Franse minister van Buitenlandse Zaken bekend dat de Russen nu ook van Assad af willen. Maar de Russen ontkennen dit.

Van dergelijk gesprekken is volgens de Russische minister Sergej Lavrov van Buitenlandse Zaken absoluut geen sprake. Hij voegde er nadrukkelijk aan toe dat Rusland "niet betrokken is bij een machtswisseling'' in Syrië.

Moskou wil namelijk geen stelling nemen tegen Syrië, zegt Midden-Oosten-deskundige Ruud Hoff op BNR. "Rusland wil graag invloed blijven behouden in Syrië, dat is duidelijk. Het is een van de laatste Russische vrienden in die regio van het Midden-Oosten. Ze willen graag een hoge prijs bedingen voor het feit dat ze eventueel willen meewerken aan veranderingen in Syrië."

Volgens Hoff kunnen de Russen niet veel anders dan ontkennen, omdat ze anders hun invloed verliezen. "Ze geven die speelkaart niet zomaar uit handen."

Verschuiving
De opstelling van Rusland lijkt de afgelopen tijd wel te verschuiven. Maar het gaat ze op dit moment te snel, denkt Hoff. Vanuit de wereld neemt de druk op Rusland om stelling te nemen tegen Syrië, vooral door de hevige gevechten en gewelddadigheden in het land.

"De Russen komen een beetje in de positie dat zij de dwarsliggers zijn. Dat is voor hen ook vervelend en dat willen ze niet. Maar aan de andere kant willen ze ook niet dat dit bewind ten val komt en dat ze deze vriend ook verliezen. Ze zoeken een soort tussenweg waardoor ze toch zoveel mogelijk invloed behouden", aldus Hoff.

Rusland blijft belangrijk
Toch blijft Rusland belangrijk in het proces, zegt Hoff. Vooral als zij een goede verstandhouding hebben met het regime van Assad. "Want als je Assad weg wilt krijgen, is het toch van belang dat je iemand hebt die met Assad onderhandelt om hem weg te krijgen."

Als Rusland zich wel tegen het regime van Assad keert, is het zeer onwaarschijnlijk dat Assad zijn plek zonder horten en stoten opgeeft. "Ze zullen tot het einde toe doorvechten. Het is wel zo dat zijn positie natuurlijk aanzienlijk verslechterd is. Het kan zijn dat het bewind scheuren gaat vertonen de komende tijd. Maar het kan ook anders uitpakken en dat is een groot risico. Het lijkt een klein beetje op wat er is gebeurd met Khaddafi. Ik ben bang dat dit een regime is dat doorvecht tot het einde."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen