Nieuws11 jul '11 14:16Aangepast op 11 jul '11 15:16

Tristan van der V. haatte god

Auteur: Karin Backx

Tristan van der V., die 9 april in winkelcentrum De Ridderhof een bloedbad aanrichtte, haatte god. Dit was voor de schizofrene schutter de reden voor de de schietpartij in Alphen aan den Rijn.

Dat kwam maandag naar voren in de persconferentie over het onderzoek naar het drama in Alphen aan den Rijn.
Van der V. wilde god straffen, omdat hij vond dat die hem in de steek had gelaten. Zijn schizofrenie lag hieraan ten grondslag.
Gek van wapens
Behalve dat Tristan gek was van wapens, had hij ook belangstelling voor zogeheten 'spree-shootings, waarbij vaak jonge mensen veel slachtoffers maken voordat ze zichzelf vermoorden.
Plaatsvervangend korpschef Jaco van Hoorn van het korps Hollands-Midden liet maandag ook weten dat de 24-jarige dader in 2008 twee zelfmoordpogingen had gedaan.
Niet opgemerkt
Hij kreeg dat jaar ook zijn wapenvergunning. Informatie over zijn psychische toestand is toen niet opgemerkt.
Het politiekorps Hollands-Midden wil nu alle afgegeven wapenvergunningen opnieuw controleren.
Strenger toezicht
Ook minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wil strenger toezicht op het verlenen van wapenvergunningen, schreef hij maandag aan de Kamer.
Bij de schietpartij in Alphen aan den Rijn kwamen zes mensen om het leven.
Schizofrenie
Schizofrenie alleen kan niet de enige reden geweest zijn waarom Van der V. tot zijn daad kwam, benadrukt forensisch psycholoog Ernst Ameling: "Natuurlijk bouwt iemand die schizofreen en psychotisch is, zijn eigen heelal. Dat heelal kan heel aggressief zijn. Maar het is nooit de enige oorzaak. Er zijn heel zachtaardige schizofrenen die nog geen vlieg kwaad doen".
Volgens Ameling ging het mis doordat Van der V. jarenlang naast zijn gewone dagelijks bestaan bezig is geweest zijn eigen gewelddadige wereld te bouwen. "Uiteindelijk is de vulkaan tot uitbarsting gekomen".
Luister met de knop rechts naar het interview met forensisch psycholoog Ernst Ameling.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen