Nieuws12 aug '11 11:51

Fukushima opgeschrikt door aardbeving

Auteur: Pieter van den Akker

De omgeving van de Japanse kerncentrale Fukushima is weer opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6 op de schaal van Richter. De schoonmaak rond de centrale is korte tijd stilgelegd.

De kerncentrale liep in maart zware schade op door een zware aardbeving en tsunami. Het schoonmaken verloopt traag. Er zijn tot dusver geen meldingen van slachtoffers of schade. Ook is er geen tsunami-alarm afgegeven.
Beheer bouwt omhulsel
Beheerder van de reactor, Tepco, is begonnen een omhulsel te bouwen om de lekkende reactor 1 in Fukushima af te dekken. Het omhulsel moet tegen het einde van september klaar zijn en de reactor tegen regen beschermen, zodat verder lekken wordt voorkomen. Later zal ook een omhulsel rond de lekkende reactoren 3 en 4 worden gemaakt.
Nieuwe nucleaire waakhond
Japan richt ook een nieuwe nucleaire waakhond op, meldden Japanse media. Het bestaande nucleaire veiligheidsagentschap NISA kreeg heel wat kritiek te verduren na de beving van 11 maart, omdat het toezicht op de centrale gebrekkig zou zijn geweest. NISA valt onder het ministerie van Economie en Handel. Het nieuw op te richten agentschap zal onder het ministerie van Milieu vallen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen