Nieuws2 aug '11 15:33

Nieuwe recordstraling Fukushima

Auteur: Thijs Baas

Bijna vijf maanden nadat een aardbeving de Japanse kerncentrale Fukushima beschadigde, is er opnieuw een recordhoeveelheid straling gemeten. Beheerder Tokyo Electric Power (Tepco) meldde dinsdag dat er een hoeveelheid straling van meer dan 10 Sieverts (10.000 millisievert) per uur is gevonden op de bodem van een ventilatieschacht tussen twee reactoren.

Dat is de hoogste straling tot nu toe gemeten, en dodelijk voor mensen. Mogelijk is de straling zelfs hoger, maar de gebruikte apparatuur is niet in staat hogere waarden te meten. Arbeiders van de centrale mogen officieel worden blootgesteld aan maximaal 250 millisievert straling per jaar. Het is onduidelijk waardoor de straling nog steeds zo hoog is. Autoriteiten vermoeden dat het veroorzaakt wordt door waterstofexplosies die gezien zijn in de fabriek in de dagen na de aardbeving en de tsunami.
Geen hinder stabilisatie
Een andere mogelijkheid is dat het gebied al sinds de aardbeving en de tsunami radioactief is, maar dat dat tot nu toe niet is geconstateerd. Tepco zei dat de grote hoeveelheid straling de stabilisatiewerkzaamheden van de Fukushima niet zullen hinderen. Deskundigen waarschuwen dat de veiligheid van werknemers gevaar kan lopen. 

Gerelateerde artikelen