Nieuws6 mei '11 10:42

Extra controle containers uit Japan

Auteur: Edme Koorstra

Zeecontainers uit Japan worden vanaf vandaag extra gecontroleerd op radioactiviteit na falen van de douane gisteren. Alle containers worden nu twee keer gemeten voordat ze worden vrijgegeven. Dat zegt een woordvoerder van de douane.

Aanleiding is de besmette container uit Japan die donderdag niet direct werd opgemerkt door een douanier. Dat het alarm wel degelijk was afgegaan, werd pas later door een douanier opgemerkt. De container stond toen al bij de transporteur.
Radioactief, toch vrijgegeven
Daar is de container opnieuw gecontroleerd, maar toch weer vrijgegeven omdat de douanier geen radioactiviteit mat. Pas bij aankomst bij de verlader, ook in het havengebied, werd door een particulier bedrijf radioactiviteit geconstateerd.
Opnieuw gemeten
De douane is toen opnieuw, samen met de VROM-Inspectie, naar de container gereden. Daar werd wel radioactiviteit gemeten die boven de veilige grens van 4 Bq zat. Er werd tussen de 6 en 33 Bq gemeten. Dat het particulier bedrijf een hogere straling mat dan de douaniers, komt volgens de woordvoerster omdat het bedrijf een andere meeteenheid gebruikte.
Geen actie
De woordvoerster geeft toe dat de douane heeft gefaald, omdat het alarm in eerste instantie wel was afgegaan. Toch ondernamen de betrokken douaniers geen actie. Hoe dat heeft kunnen gebeuren, wordt nu uitgezocht. Dat er bij het transportbedrijf niks werd geconstateerd, kwam omdat de container "wat ongelukkig stond".

Gerelateerde artikelen