Nieuws5 jun '12 19:01

Ritueel slachten? veertig tellen wachten!

Auteur: Thijs Baas

Het lijden van een ritueel geslacht dier mag nog maximaal veertig seconden duren. Dat compromis bereikte staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw met joodse en moslim-organisaties.

Vorig jaar ontstond grote ophef over het ritueel slachten. De Partij voor de Dieren wilde een totaalverbod. De Tweede Kamer stemde daar mee in, maar in de Eerste Kamer lijkt er geen meerderheid voor te vinden. Reden voor Bleker om enkele maanden geleden op zoek te gaan naar een compromis. En dat is de veertig seconden geworden.

Kortst mogelijke periode
Volgens Bleker is veertig seconden de kortst mogelijke periode. "Experts hebben ons uitgelegd dat in die veertig seconden drie noodzakelijke testen kunt uitvoeren of een dier bewusteloos is geworden." Hoewel het wel korter kan, zou het dan niet meer om ritueel slachten gaan. Toch vindt Bleker dat het dierenwelzijn er met het nieuwe compromis niet bij inschiet.

"Met alle afspraken die nu zijn gemaakt worden belangrijke verbeteringen in het dierenwelzijn aangebracht. Met het volle behoud van het grondrecht van de vrijheid van godsdienst. En dát is precies waar de Eerste Kamer de regering om heeft gevraagd."

Bij bewustzijn
Onder het nieuwe voorstel zullen de dieren nooit meer minutenlang bij bewustzijn blijven. Er zal altijd een dierenarts aanwezig zijn, en als een dier na veertig seconden nog niet buiten bewustzijn is, wordt het alsnog bedwelmd via een gangbaar schot, garandeert Bleker.

Sterker nog: wat Bleker betreft kan Nederland er trots op zijn dat dit compromis met elkaar overeen is gekomen. De Partij voor de Dieren denkt daar ongetwijfeld anders over.

Gerelateerde artikelen