Nieuws24 aug '12 20:52Aangepast op 24 aug '12 22:30

Wilders zet Europese kruistocht door

Auteur: Pieter van den Akker

"Brussel is een ondemocratisch monster- een vampier die ons leegzuigt tot we slechts een onbetekenende provincie zijn van het Groot-Europese Rijk.'' Was getekend: Geert Wilders.

Met deze snoeiharde uithaal begon Wilders vanavond in Rotterdam aan zijn verkiezingscampagne. Uit de vooraf verspreide speech mocht pas na 8 uur worden geciteerd, maar een medium brak het embargo. Of Wilders gaat afwijken van het geschrevene, moet nog blijken.

Zijn campagnestart kent maar één thema, Europa. Wilders vraagt zich af of Nederland niet gewoon moet kiezen voor baas in eigen huis. "Als we uit de EU stappen, is Nederland weer een vrij land'', aldus de PVV-leider.

'In geen 100.000 jaar'
Hij zou een boete van Brussel voor het overschrijden van het maximaal toegestane begrotingstekort 'in geen 100.000 jaar' betalen. Dat zei hij op de campagnebijeenkomst in Rotterdam.

Over een eventuele Europese boete was de afgelopen dagen veel te doen, nadat SP-leider Emile Roemer stelde die niet te zullen betalen. "Over my dead body'', stelde hij. Daarop reageerde minister van Financiën Jan Kees de Jager dat het onverstandig was zulke uitspraken te doen. Volgens hem stijgt daardoor de rente en dat kost Nederland geld.

Trots op Nederland
Volgens Wilders komt de tijd terug dat de mensen weer trots kunnen zijn op Nederland. "Op onze kracht, op onze vrijheid, op onze vlag, op onze eigen gulden. Op alles wat we zelf hebben bereikt." Hij noemt 12 september dan ook de dag van de bevrijding. Wilders verwacht dat zijn partij 'een mooi resultaat haalt, dat zoals altijd de peilingen doet verbleken'.

'Ome Emile'
Wilders nam in de speech ook de tijd om uit te halen naar VVD-leider Mark Rutte en SP-leider Emile Roemer. Zij 'zullen ons land rennend in de uitverkoop doen', stelt de PVV-leider. Rutte is de man van de blanco cheques, Roemer geeft gratis geld weg, betoogt Wilders. "Ome Emile lijkt een gezellige oom die op verjaardagen moppen vertelt, maar hij is een geharde multiculturalist."

Gerelateerde artikelen