Nieuws13 mrt '12 14:59Aangepast op 13 mrt '12 17:02

Rutte moet PVV-site veroordelen [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Premier Rutte moet het PVV-meldpunt voor overlast door Midden- en Oost-Europeanen openlijk veroordelen. Dat vindt het Europees Parlement.

Het EP wil ook dat de Nederlandse regering onderzoekt of het meldpunt heeft geleid tot meer haat en discriminatie. Rutte en zijn kabinet moeten zich ook van het ‘betreurenswaardige initiatief' distantiëren.

Non-discriminatie
Het EP geeft ook een opdracht aan de Europese Raad van regeringsleiders en staatshoofden: de raad moet de PVV-website over Midden- en Oost-Europeanen veroordelen als belediging van Europese waarden en principes.

Volgens het EP ondermijnt het meldpunt de vrijheid van verkeer en non-discriminatie.

Ontwerptekst
Dat staat in een ontwerptekst van de resolutie die een grote meerderheid van het parlement donderdag wil aannemen.  De grote partijen in het parlement bereikten dinsdagmiddag in principe overeenstemming over de tekst.

Europese Commissie steunt oproep
De Europese Commissie zei de oproep van het EP voor een onderzoek naar het PVV-meldpunt over Oost- en Midden-Europeanen te steunen. Dat zei Europees Commissaris Viviane Reding (Justitie en Grondrechten) tijdens een debat over de omstreden website. Reding veroordeelde het meldpunt eerder al als 'openlijke oproep tot intolerantie'. Zij is blij met de afkeurende reacties van Nederlanders op de website.

Pal achter meldpunt
'Het meldpunt van de partij over Midden- en Oost-Europeanen is bedoeld om criminaliteit en overlast in kaart te brengen.' Dit zei PVV-Europarlementariër Auke Zijlstra tijdens het debat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen