Programma3 apr '12 14:35Aangepast op 3 apr '12 15:42

Meer huidkanker dan verwacht

Auteur: Fleur de Bruijn

Het aantal gevallen van huidkanker stijgt veel sneller dan verwacht. Vorig jaar lag het aantal gevallen rond de 40.000, in 2020 zullen er jaarlijks 70.000 mensen huidkanker krijgen.

Dat meldt KWF Kankerbestrijding dinsdag. Vorig jaar nog dachten verschillende organisaties dat pas in 2015 de 40.000 gevallen benaderd zouden worden.

Zonnen
Doordat vooral in de laatste decennia van de vorige eeuw zonnen in opkomst was en verbranding niet heel serieus werd genomen, krijgen nu meer mensen de ziekte.

In de jaren '90 groeide het bewustzijn over de gevaren van lang zonnen, maar dat heeft pas veel later echt effect op het aantal diagnoses.

Jongvolwassenen VS
Gisteren werd bekend dat steeds meer jongvolwassen in de VS huidkanker krijgen. Amerikaanse onderzoekers vermoeden dat het gebruik van zonnebanken een van de oorzaken is.

Het KWF kan dat voor Nederland niet onderschrijven, omdat in dit land niet duidelijk is welke leeftijdsgroepen nu precies verantwoordelijk zijn voor de rappe stijging. "Dat wordt niet geregistreerd, omdat het zelden voorkomt dat er uitzaaiingen zijn'', legt een woordvoerster van het KWF uit.

Zon niet mijden
"Wij adviseren dan ook niet om de zonnebank of de zon te mijden. Je hebt zonlicht nodig. Maar kijk wel uit dat je niet verbrandt. Luister naar je lichaam, smeer je in en ga niet juist in de zon liggen als die het felst is'', aldus de woordvoerster.

In Nederland is het overigens verboden voor jongeren onder de 18 om naar de zonnestudio te gaan. Eind vorig jaar werd het in de Amerikaanse staat Californië verboden voor kinderen tot 14 jaar om onder de zonnebank te gaan.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen