Nieuws9 dec '11 19:06Aangepast op 10 dec '11 07:14

Magere uitkomst op Europese top der toppen

Auteur: Harmen Simon Teunis

De uitkomst van de eurotop die ook wel de top der toppen werd genoemd, is magertjes te noemen. Veel verder dan een paar kleine aanscherpingen op het bijna 20 jaar oude Verdrag van Maastricht kwamen de regeringsleiders niet.

"Het is een kleine vooruitgang, over de precieze invulling van dat nieuwe verdrag met de nieuwe afspraken is nog helemaal niets bekend", zei BNR-Europacorrespondent Stefan de Vries. Oud-eurocommissaris Frits Bolkestein zei op BNR: "Je kunt natuurlijk afspreken wat je wilt en het parlement kan goedkeuren wat het wil, maar het moet ook in de praktijk worden uitgevoerd, en dat zie ik niet gebeuren."

EU verliest Groot-Brittanië
De Europese Unie verliest in de praktijk Groot-Brittannië, want de Britten tekenen de aanpassingen van het verdrag niet. Volgens premier Rutte hadden de Britten te veel eisen.

"De Britten wilden in ruil voor het meedoen met iets van de 27 vergaande bevoegdheden en concessies voor de City of Londen. Dat had grote schade teweeggebracht voor de Nederlandse financiële sector."

"We hebben een grote financiële sector waar veel mensen werken en veel belangen mee samenhangen. Dat vond ik een te grote prijs", zei premier Rutte.

Sancties
Rutte erkent dat er geen grote doorbraak is bereikt, maar stelt dat er toch belangrijke stappen zijn gezet. Landen die zich niet aan de begrotingsafspraken houden worden vanaf nu gestraft. Hij legt uit hoe dat in zijn werk gaat.

"We hebben nu afgesproken dat een land dat het niet leuk vindt dat de commissie sancties oplegt, alleen in zeer uitzonderlijke gevallen onder die sancties kan uitkomen. Dat kan alleen wanneer dat land een overgrote meerderheid van de andere landen meekrijgt."

"Het probleem was juist dat tot nu toe de overgrote meerderheid nodig was om de sancties op te leggen. Dat is nu dus omgedraaid. De sancties die de commissie dan oplegt zijn eigenlijk automatisch."

Afspraken boterzacht
Maar volgens oud-eurocommissaris Frits Bolkestein zijn die afspraken boterzacht als ze überhaupt al worden uitgevoerd.

"Van de gedachte dat de Franse begroting eerst langs Brussel moet, die dan misschien met allerlei opmerkingen komt en dan weer naar Parijs moet om te worden goedgekeurd door het parlement, geloof ik geen biet."

Werk aan de winkel
Minister Jan Kees de Jager van Financiën weet dat er nog veel werk aan de winkel is, maar vindt wel dat er grote stappen zijn gezet. Hij verwacht dan ook dat de oppositie de euro-plannen gaat steunen.

"In Nederland hebben wij op het gebied van governance binnengehaald wat de inzet van de Tweede Kamer ook altijd is geweest; heel breed. Ik zie ook vanuit de oppositie geluiden dat het meer moet. Maar op dit gebied is er heel veel steun geweest. Ze hebben ons met deze boodschap naar Brussel , dus ik ga ervan uit dat het in Nederland zal leiden tot een positieve afwikkeling daarvan."

Teleurstellend resultaat
Ronald Plasterk, Tweede Kamerlid voor de PvdA, noemt het resultaat teleurstellend. "Het wordt toch een behoorlijke rommel als we behalve het Europa van de 27 ook de eurozone met 17 landen krijgen. Dan krijgen we nu dus ook nog een Europa van de 25, omdat Engeland en misschien ook Hongarije niet meedoen. Daar moet dan een apart verdrag van komen. Ik denk dat wat een brandgang zou moeten opleveren om te voorkomen dat de crisis uitslaat, niet sterk genoeg wordt."

Gerelateerde artikelen