Nieuws27 feb '12 13:01

Oostenrijkse arts: werkwijze NRC onethisch

Auteur: Pieter van den Akker

NRC Handelsblad heeft 'onethisch' gehandeld met de berichtgeving over de door een lawine getroffen prins Friso. Dat zegt de Oostenrijkse arts en directeur neurologie, Claudius Thomé.

Thomé ontkent dat hij vertrouwelijke informatie over prins Friso heeft gegeven aan een journaliste van NRC Handelsblad. Dat bevestigde een woordvoerder van de Universiteitskliniek Innsbruck maandag na een bericht in dagblad Sp!ts.

Onethisch
"De neuroloog heeft bij een congres de standaardbehandeling uitgelegd", zei de woordvoerder. "De journaliste nam dan aan dat de behandeling was van prins Friso. Zo'n werkwijze is zeldzaam en onethisch.''

Geen klacht
Thomé heeft zich over de werkwijze geërgerd en vindt dat zijn naam is misbruikt. Maar de kliniek vindt het niet de moeite een klacht in te dienen tegen de krant. "Het is in Oostenrijk geen thema.''

De hoofdredactie van NRC Handelsblad wil geen commentaar geven op de mededeling van het ziekenhuis. "Wij hebben besloten dat we niets zeggen totdat het onderzoek van een externe deskundige naar onze berichtgeving is afgerond'', zo liet een assistente van de hoofdredactie weten.

Opzeggingen
De krant kreeg honderden reacties en tientallen opzeggingen naar aanleiding van de berichtgeving over Friso, die ernstige hersenbeschadiging heeft opgelopen.

Reanimatie niet belemmerd
Maandag werd ook bekend dat de reanimatie van Friso niet is belemmerd door het opraken van een batterij in de apparatuur van de reddingswerkers. Dit hebben zij maandag in Oostenrijkse media beklemtoond.

Ze reageerden daarmee op meldingen van de Duitse krant Bild die maandag schreef dat er 'pech was in de reddingshelikopter'. Bild meldde dat de accu die werd gebruikt om het hart van de prins op gang te brengen, wel twee keer uitviel in de reddingshelikopter.

De betrokken berger Matthias Marxgut beschreef de reddingsactie als 'een met bovengemiddelde kwaliteit'.

Gerelateerde artikelen