Nieuws9 mei '12 13:06

Brussel wil niet soepel zijn voor Nederland

Auteur: Anne-Greet Haars

Het gerucht dat Brussel de 3 procentsnorm gaat versoepelen voor landen die er relatief goed voorstaan, geldt in ieder geval niet voor Nederland. Dat zei Europees Commissaris Olli Rehn vandaag.

De Europese Commissie wil de neerwaartse spiraal waarin de eurozone verkeert doorbreken door landen meer te laten investeren. Een middel om meer groei te krijgen is door de begrotingsteugels te laten vieren.

Maar Nederland krijgt geen uitzondering van de Europese Unie om het begrotingstekort volgend jaar terug te dringen tot 3 procent. Er is geen sprake van een zo grote economische neergang dat een uitzonderingspositie plausibel is. "Geruchten over een versoepeling van de regels zijn ongefundeerd', aldus Rehn.

Rehn benadrukte dat het van essentieel belang is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie om "met vastberadenheid'' vast te houden aan begrotingsdiscipline. Het eind april gesloten akkoord tussen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks bevat permanente maatregelen en structurele hervormingen. Die zijn belangrijk voor de houdbaarheid van de Nederlandse overheidsfinanciën, aldus de eurocommissaris. "En dat zal moeten worden doorgevoerd.''

Uitzonderingsclausule
FD-correspondent Martin Visser zei eerder vanochtend op BNR: "Vrijdag komt de eurocommissaris met nieuwe economische ramingen. Iedereen bij de Commissie gaat er vanuit dat de prognoses dermate somber zijn, dat het rede genoeg is om de uitzonderingsclausule in de begrotingsregels van stal te halen."

"Dat betekent dat er moeten uitzonderlijke omstandigheden moeten zijn en een grote economische neergang. Daar lijkt nu sprake van", legt Visser uit, die deze informatie uit zeer betrouwbare bronnen heeft ontvangen.

Corien Wortmann verwacht ook geen goede berichten vrijdag. "Dat betekent dat er wellicht voor een paar landen een uitzondering komt, dan moet je denken aan landen als Spanje, maar zeker niet aan een land als Nederland."

Wereld op z'n kop
"Het zou echt de wereld op zijn kop zijn als vrijdag het bericht komt dat Nederland in 2013 niet aan de 3 procent hoeft te voldoen. Dat zou een heel slecht signaal zijn naar alle landen die nog pijnlijke maatregelen moeten nemen", zegt Wortmann.

Duitsland
"Ik verwacht ook een terecht signaal van de Europese Commissie dat landen als Duitsland, die ruim binnen de marges zitten en die er qua begroting goed opstaan,  juist wel kunnen en moeten investeren. Zij kunnen de groei aanjagen", vertelt Wortmann.

Begrotingspact
De voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, benadrukte woensdag in Brussel dat over het Europese pact voor strengere begrotingsdiscipline niet opnieuw wordt onderhandeld.Hij wees elke heronderhandeling af.

Het begrotingspact werd eerder dit jaar afgesloten door 25 van de 27 EU-lidstaten, waaronder Griekenland en Frankrijk. De nieuwe Franse president François Hollande pleitte tijdens zijn verkiezingscampagne herhaaldelijk voor nieuwe onderhandelingen. Ook Griekse partijen streven naar nieuwe voorwaarden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel maakte de afgelopen dagen duidelijk dat zij absoluut niets voelt voor het openbreken van het pact.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen